Τίτλοι Ειδήσεων

 

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟ ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ 250χμ» PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Οκτώβριος 2017 07:35

  alt Το Σπάρταθλον είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος 250 χμ, που αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ. πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στην  Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Λαμβάνει χώρα στο τέλος Σεπτέμβρη κάθε χρόνο, γιατί τότε χρονολογικά τοποθετεί ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στη Σπάρτη.

Το Σπάρταθλον είναι ένας από τους πλέον δύσκολους αγώνες δρόμου - υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω του ιστορικού υπόβαθρου. Οι δρομείς τρέχουν σε επαρχιακούς δρόμους και μονοπάτια (συχνά βρέχει κατά τη διάρκεια του αγώνα), διασχίζουν αμπελώνες και ελαιώνες, ανεβαίνουν απότομες πλαγιές. Η πιο προκλητική από όλες τις διαδρομές είναι αυτή που κατευθύνει τους δρομείς σε ανάβαση 1.200 μ. και κάθοδο του Παρθένιου όρους μέσα τη βαθιά νύκτα. Το βουνό αυτό καλύπτεται με βράχια και θάμνους και λέγεται ότι ο Φειδιππίδης συνάντησε εκεί το θεό Πάνα.

Το Σπάρταθλον έγινε πραγματικότητα από το βρετανό σμήναρχο John Foden, ο οποίος μαζί με 4 συναδέλφους του, το φθινόπωρο του 1982, ήθελαν να δουν αν το όραμα μπορεί να γίνει πράξη. Ελληνολάτρης και μελετητής της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, διαβάζοντας τον Ηρόδοτο, σταμάτησε απορημένος στην εξιστόρηση του κατορθώματος του Φειδιππίδη. Έτρεξαν λοιπόν, την απόσταση και είδαν τερματίζοντας ότι μπορούν να αναβιώσουν τον δρόμο αυτόν.

Έτσι, το 1983 πραγματοποίησαν μαζί με τη βοήθεια της Πολιτείας το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον, με τη συμμετοχή 45 δρομέων και 11 χωρών. Φέτος συμμετέχουν 391 αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου, όπως Αυστραλοί, Ιάπωνες, Κινέζοι, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Αφρικανοί. Ρεκόρ συμμετοχής  σημειώθηκε το 2015, με 48 χώρες από όλο τον κόσμο.

Η διαδρομή ξεκινά από την Αθήνα και συγκεκριμένα την Ακρόπολη, περνά διαδοχικά από Ελευσίνα – Μέγαρα – Κόρινθο – Νεμέα – Τεγέα και καταλήγει στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη.

Το ρεκόρ διαδρομής είναι 20 ώρες και 25΄ και το κατέχει ο Έλληνας Γιάννης Κούρος. Το ρεκόρ νικών κατέχει ο ίδιος αθλητής με 4 νίκες. Στις γυναίκες η Αμερικανίδα Καταλίν Νάγκι κατέχει το ρεκόρ διαδρομής με 25 ώρες και 7΄, ενώ το ρεκόρ νικών η Γερμανίδα Χέλγκα Μπακχάουζ με 4 νίκες.

Τέλος, είναι πλέον γνωστό σ’ όλους τους αθλητές, ότι το Σπάρταθλον δεν προσφέρει καμιά υλική ανταμοιβή, παρά μόνο ένα στεφάνι ελιάς και λίγο νερό. Γεννήθηκε στο λίκνο του Ολυμπιακού πνεύματος και παραμένει βαθιά προσηλωμένο σε αυτό, αποστρεφόμενο τη σύγχρονη τάση για εμπορευματοποίηση του αθλητικού ιδεώδους.

 

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ