Τίτλοι Ειδήσεων

 


 

5η Δεκεμβρίου«Ημέρας του Εθελοντή Πυροσβέστη» PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2013 14:13

alt Η 5η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού και στο πλαίσιο αυτής εορτάζεται στη χώρα μας η ημέρα του εθελοντή πυροσβέστη.

Mε την αφορμή αυτή η Π.Υ. Κέρκυρας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η αποστολή του εθελοντή πυροσβέστη είναι η ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως του δασικού πλούτου της χώρας, από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Η ανωτέρω αποστολή ασκείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη καθιερώθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα, από τις αρχές της δεκαετίας 1990, με το Νόμο 1951/1991, ενώ σήμερα οι εθελοντές πυροσβέστες διέπονται πλέον από το Νόμο 4029/2011. Ο νέος Νόμος έχει ως σκοπό να αναβαθμίσει και να προωθήσει το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη. Μία σημαντική καινοτομία του νέου Νόμου είναι η εκπαίδευση του εθελοντή πυροσβέστη η οποία πλέον έχει ελάχιστη διάρκεια 120 ωρών σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Είναι άξιο να τονιστεί ότι ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης και αστικής ευθύνης των εθελοντών πυροσβεστών έναντι τρίτων, καλύπτονται από τις διατάξεις των άρθρων 18 και 21 του εν λόγω Νόμου.
Στους Εθελοντές Πυροσβέστες παρέχεται στολή υπηρεσίας και εκτελούν τρεις (3) τουλάχιστον οκτάωρες υπηρεσίες το μήνα σε Επαγγελματικές και Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.
ethe;ontisΠροβλέπονται επίσης στο Ν. 4029/2011 διατάξεις που αφορούν την ίδρυση, προαγωγή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί Α΄ και Β΄ Τάξης και Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια) και τις αρμοδιότητές τους. Οι Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στην Επαγγελματική Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην περιοχή της οποίας εδρεύουν.
Σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους περίπου 1500 εθελοντές πυροσβέστες, ενώ εκπαιδεύονται άλλοι 580. Επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 3 Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και 19 Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Στη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κέρκυρας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 17 εθελοντές πυροσβέστες και εκπαιδεύονται άλλοι 3.
Στα πλαίσια του εορτασμού της ημέρας του εθελοντή πυροσβέστη, την 5-12-2013 ημέρα Πέμπτη, αξιωματικοί της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κέρκυρας θα ενημερώνουν στις εγκαταστάσεις της (Ζαφειροπούλου και Μαρασλή) καθώς και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Θιναλίων, Αργυράδων και Παξών, από τις 09:00 έως 14:00, όλους τους ενδιαφερόμενους για το θεσμό του εθελοντή».