Καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας με την Αυθεντική Κίνηση PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 09 Οκτώβριος 2017 10:09

  alt Η Αυθεντική Κίνηση ως θεραπευτική πρακτική χρησιμοποιεί την ελεύθερη κίνηση και τον αυτοσχεδιασμό με σκοπό την εσωτερική εμβάθυνση και κατανόηση.

Ο κάθε συμμετέχων δημιουργεί τη δική του κινητική ιστορία με βάση τα δικά του ερεθίσματα, τις δικές του εμπειρίες και ανάγκες, ενώ η όλη διαδικασία παρατηρείται από έναν «μάρτυρα» (στις ατομικές συνεδρίες αυτός είναι ο θεραπευτής, και στις βιωματικές ομάδες είναι ένα άλλο άτομο του γκρουπ). Μέσω της κίνησης όμως δεν επιτυγχάνεται μόνο η αναγνώριση κάποιων πραγμάτων αλλά και η καλλιέργεια ποιοτήτων και αναγκαίων εσωτερικών χαρακτηριστικών. Ένα από αυτά είναι και η εμπιστοσύνηστον εαυτό και τις ικανότητες του.

Υπάρχουν φορές που οι φόβοι, οι αμφιβολίες και οι ανασφάλειες που έχουν δημιουργηθεί από παρελθοντικές εμπειρίες μπορεί να μας κάνουν να μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Δεν εμπιστευόμαστε την ικανότητα μας για ορθή λήψη αποφάσεων, για να φέρουμε εις πέρας μία κατάσταση, για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

Οι φόβοι που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί τείνουν να μας κρατούν αιχμάλωτους σε έναν φαύλο κύκλο όπου επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταστάσεις, με τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα-κάτι που βέβαια δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανασφάλειες για τις ίδιες μας τις ικανότητες. Ο κύκλος φαίνεται να κυλάει ατέρμονα προς την ίδια κατεύθυνση, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει μία θετικά αναπάντεχη διαφοροποίηση.

Τη στιγμή κάποιος φέρνει αυτούς τους φόβους στην πρακτική της Αυθεντικής Κίνησης, συνδιαλέγεται μαζί τους. Χορεύει πλάι πλάι με τα στοιχεία που δημιουργούν τις ανασφάλειες, ανακαλύπτοντας το γιατί αυτά υπάρχουν, το πώς λειτουργούν, τί πραγματικά μπορούν να προσφέρουν-γιατί μερικές φορές οι φόβοι (στον βαθμό που δεν γίνονται παραλυτικοί και δυσλειτουργικοί) μπορούν να προσφέρουν και θετικά πράγματα.

Όταν κανείς κινείται στον ρυθμό ενός φόβου, γίνεται ένα με αυτόν και τον μαθαίνει, αντιλαμβάνεται τις ρίζες και σε τί αυτός αποσκοπεί. Μέσα από την Αυθεντική Κίνηση ο συμμετέχων αρχίζει σιγά σιγά να κατανοεί πως οι φόβοι είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης που μπορεί να διαλυθεί στο φως της αλήθειας, στο φως της αυθεντικής κατανόησης και ενσυναίσθησης. Έτσι αρχίζει να βλέπει πέρα από τις ανασφάλειες, ώσπου να βρει ξανά την εμπιστοσύνη στον εαυτό που σε κάποιο σημείο της ζωής του έχασε και να επανακτήσει ουσιαστικά το μέγεθος της δύναμης του. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι το στοιχείο-κλειδί για την αλλαγή και την προσωπική εξέλιξη του ανθρώπου- η εμπιστοσύνη πως σε κάθε τι που θα προκύψει στην πορεία, υπάρχουν οι δυνατότητες κανείς να ανταπεξέλθει και να ξεπεράσει τα εμπόδια.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό που καλλιεργείται μέσω της Αυθεντικής Κίνησης δεν είναι μία επιφανειακή κατάσταση αλλά αντίθετα, φτάνει στο βάθος της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Και αυτό συμβαίνει διότι ο συμμετέχων έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί ολιστικά με τα ψυχολογικά του χαρακτηριστικά, αφού στην Αυθεντική Κίνηση-πέρα από το κινητικό κομμάτι-μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα εκφραστικά μέσα (όπως πηλός, κηρομπογιές, μολύβι και χαρτί, κολάζ) προκειμένου η όλη εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική, αυθεντική και ενδυναμωτική. Παράλληλα, μέσω των βιωματικών ομάδων το μοίρασμα των εμπειριών συνεισφέρει στο να βρουν όλοι μαζί τρόπους διαχείρισης του οποιουδήποτε φόβου, ενώ η στήριξη της ομάδας λειτουργεί εξίσου βοηθητικά και θεραπευτικά.

Καθένας που βρίσκεται σε κίνηση μαζί με τον εαυτό του καταφέρνει να συγχρονιστεί με τις ποιότητες του, να αφουγκραστεί τις εσωτερικές του ανάγκες αλλά και να επισκεφθεί όλα τα κομμάτια του εαυτού-τόσο αυτά που ίσως γνωρίζει, όσο και αυτά που έχει παραμελήσει. Η δημιουργική δύναμη της Αυθεντικής Κίνησης μπορεί να βοηθήσει στη μεταμόρφωση και εκλέπτυνση των ψυχολογικών μας κομματιών ώστε να νιώσουμε εν τέλει πως μέσω της κίνησης κάνουμε μια νέα αρχή. Αυτή τη φορά όχι περπατώντας αβέβαια, αλλά κινούμενοι με σιγουριά.

ΔήμητραΠαράσχου, Ψυχοθεραπεύτρια (MScinCounselingandPsychotherapy.

Ανοιχτό Εργαστήριο στην Αυθεντική Κίνηση: Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 2017, ώρα 13:00. Τόπος διεξαγωγής: Σχολή Χορού Κωνσταντία Μελέτη, Γερανίων 2, Άγ. Θεόδωροι.

Τηλέφωνο Συμμετοχής: 27410-68838

Συντονίστρια: Δήμητρα Παράσχου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όποιον θέλει να πάθει περισσότερα για την πρακτική της Αυθεντικής Κίνησης. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να φορούν άνετα ρούχα, ενώ δεν είναι απαραίτητη η γνώση χορού.