
 (1).jpg)
 .jpg)

  (1).jpg)
 .jpg)
(1).jpg)
(1)(1).jpg)

 

  
 
Τίτλοι Ειδήσεων
- Κορωνοϊός: Γιατί η Κίνα δεν έχει δεύτερο κύμα πανδημίας
 - «Ριφιφί» στο Ν. Ψυχικό: Άνθρωπος της τράπεζας το σκοτεινό πρόσωπο
 - Ατύχημα για τον Τζο Μπάιντεν: Έσπασε το πόδι του
 - Αυτό είναι το νησί που παίρνει άριστα στη μάχη της πανδημίας! Θετικό ρεκόρ στα κρούσματα
 - Πάτρα: Φόρεσε μάσκα, τρύπωσε στο νοσοκομείο και έκλεψε ασθενείς με κορονοϊό που κοιμόντουσαν!
 - Υγειονομικό διαβατήριο: Μόνο με απόδειξη εμβολιασμού θα μπορούν να ταξιδεύουν οι πολίτες
 - Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Πότε αναμένεται να πάρει το εξιτήριο
 - Νότης Σφακιανάκης: Ο έλεγχος για το SMS που κατέληξε σε σύλληψη – Όλο το χρονικό
 - Eλλάδα: 15.000 πρόωροι θάνατοι συνδέονταν με τη ρύπανση του αέρα το 2018
 - ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που πληρώνονται σήμερα (λίστα)
 - Πανσέληνος Νοεμβρίου με έκλειψη παρασκιάς
 - Κορωνοϊός-Παγώνη: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο
 - Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα
 - «Άτλαντας»: Στήνεται αίθουσα πολέμου στο «Φάρο» της Λεωφόρου Κηφισίας – Δείτε τι έχει συμβεί
 - Lockdown: Όλα τα σενάρια για τα Χριστούγεννα-Τι θα γίνει με την εστίαση
 - Πάτρα: Συναγερμός ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα
 - Έκτακτη ενίσχυση σε 105.818 συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
 - Καταγγελία -Δήμοι: «Βόμβες» κορωνοϊού οι κοινωνικές δομές -Δεν τηρούνται αποστάσεις, δεν εφαρμόζεται
 - «Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί» – Πότε φτάνουν οι πρώτες δόσεις
 - Καιρός: Λιακάδα αλλά… και κρύο – Από -3 μέχρι 20 βαθμούς η θερμοκρασία!
 
| Τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ | 
                                   
                                 | 
                                
                                   
                                 | 
                                
                                   
                                 | 
                              
Η μακροχρόνια δίαιτα που περιέχει τρεις κουταλιές της σούπας καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ημερησίως, ξεκινώντας ίσως από νεαρή ηλικία, προστατεύει από την νόσο Alzheimer και από την εγκεφαλική αμυλοειδική αγγειοπάθεια, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της πιλοτικής τυχαιοποιημένης μελέτης MICOIL.
Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από το ΑΠΘ και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, διερεύνησαν για πρώτη φορά την επίδραση του ελληνικού, υψηλής περιεκτικότητας φαινολών πρόωρης συγκομιδής εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου (αγουρελαίου) έναντι του μέτριας περιεκτικότητας φαινολών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου -και της μεσογειακής διατροφής ως φυσική θεραπεία για την αμνησιακού τύπου ήπια νοητική διαταραχή, η οποία είναι συνήθως μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου Alzheimer και χαρακτηρίζεται από απώλεια μνήμης και αδυναμία εκτέλεσης πολύπλοκων δραστηριοτήτων της καθημερινότητας. Επιπλέον, εξετάστηκε η γενετική προδιάθεση (APOE ε4) για τη νόσο Alzheimer και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες νευροψυχολογικές εκτιμήσεις κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 12 μήνες.
Σημειώνεται ότι ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την ήπια νοητική διαταραχή και τη νόσο Alzheimer,(εκτός από τη συμπτωματική θεραπεία της Alzheimer), η παγκόσμια προσπάθεια κατά των νοητικών διαταραχών εστιάζεται στην έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση της νόσου στο στάδιο της αμνησιακού τύπου ήπιας νοητικής διαταραχής.
Η μελέτη έδειξε ότι μια μακροχρόνια παρέμβαση με μεσογειακή διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε 285 συμμετέχοντες, με υψηλό αγγειακό κίνδυνο, είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη νοητική λειτουργία σε σύγκριση με την ομάδα ελεγχόμενης δίαιτας. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, οι οποίες ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή. Στη διατροφή της μίας ομάδας προστέθηκε ποσότητα 50ml (τρεις κουταλιές της σούπας) αγουρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε φαινόλες, στη διατροφή της δεύτερης ομάδας προστέθηκαν 50ml έξτρα παρθένου ελαιολάδου μέτριας περιεκτικότητας σε φαινόλες ενώ η τρίτη ομάδα ακολούθησε μόνο μεσογειακή διατροφή χωρίς επιπλέον ποσότητα ελαιολάδου.
«Η μελέτη MICOIL έδειξε ότι η μακροχρόνια παρέμβαση με το υψηλής περιεκτικότητας φαινολών αγουρέλαιο ή με μέτριας περιεκτικότητας φαινολών έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση στις νοητικές λειτουργίες συγκριτικά με τηνμεσογειακή διατροφή, ανεξάρτητα από την παρουσία του APOE ε4, δηλαδή ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση. Οι φαινόλες είναι ουσίες οι οποίες μπλοκάρουν την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες και καταστρέφουν τις μεμβράνες των κυττάρων. Στη δεύτερη αξιολόγηση, μετά από 12 μήνες παρακολούθησης, η μελέτη αποκάλυψε καλύτερη επίδοση στην ομάδα θεραπείας συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλη μελέτη που να έχει εξετάσει με τόσο λεπτομερή τρόπο τις επιδράσεις του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ηλικιωμένους με ήπια νοητική διαταραχή ως αποτελεσματική λύση για την νοητική εξασθένηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της έρευνας, καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.
Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από την καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και τους ερευνητές: Ευτυχία Λαζάρου, Μάχη Κοζώρη, Νίκη Πετρίδου, Ειρήνη Ταμπάκη, Ιουλιέττα Λαζάρου, Μαρία Καρακώτα, Ιορδάνη Σαουλίδη, Ελένη Μέλλιου, καθώς και τον αναπληρωτή. καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, Προκόπιο Μαγιάτη.
Πηγή: ΑΠΕ



