Τίτλοι Ειδήσεων

 

Τέσσερις παράδοξοι παράγοντες που "σαμποτάρουν" τη μνήμη μας PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 09:25

 Η απώλεια μνήμης είναι συνήθως σύμπτωμα της προχωρημένης ηλικίας. Υπάρχει όμως τρόπος να επιβραδύνουμε την εξασθένιση των νοητικών μας ικανοτήτων εάν γνωρίζουμε ποιοι είναι... οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της άνοιας.


1. Το στρες

Το στρες προκαλεί σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης. Όταν βρισκόμαστε υπό την επίδραση του στρες, το σώμα μας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης οδηγούν στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό με τη σειρά του αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση άνοιας και τη νοητική εξασθένιση.

2. Η διατροφή

Υγιεινή διατροφή σημαίνει δυνατό μυαλό. Οι τροφές που… αγαπούν τη μνήμη μας είναι τα λιπαρά του ψαριού και των ξηρών καρπών, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.


3. Ο ύπνος

Μελέτες δείχνουν ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, η μνήμη μας σταδιακά αποδυναμώνεται. Παράλληλα, η κόπωση λόγω της έλλειψης ύπνου δυσκολεύει την μάθηση και την απομνημόνευση πληροφοριών.

4. Η σωματική άσκηση

Η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με την ταχύτερη εκδήλωση της άνοιας. Η συστηματική γυμναστική ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία κι έτσι συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση της μνήμης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι 30 λεπτά άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα αρκούν για να κρατήσουμε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας σε φόρμα.
onmed.gr