Τίτλοι Ειδήσεων

 

Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στον ''στραγγαλισμό'' PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010 16:06

alt  Παρά τη διεθνή κατακραυγή,η Άνγκελα Μέρκελ επιμένει στον ''στραγγαλισμό'' των αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης,όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο που εξασφάλισε το Ρόιτερ.Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρεται ρητά στο νέο μηχανισμό στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης και γράφει ξεκάθαρα για "κούρεμα" ομολόγων και διαγραφή χρέους.

 
Με τη διαρροή αυτή αποδεικνύεται ότι το Βερολίνο επιμένει να προωθεί-επιβάλλει τη δική του επιλογή ως βάση συζητήσεως για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
“Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου.
 
Όπως αναγράφεται στο έγγραφο, για το σκοπό αυτό,δηλαδή για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με "άρθρα συλλογικής δράσης" (Collective action clauses).
 
Αυτά τα άρθρα θα επιτρέπουν σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων, είτε μειώνοντας την εξυπηρέτηση των τόκων, είτε μέσω "κουρέματος", είτε τέλος μέσω μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους.
 
Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμμετείχαν στο μηχανισμό για την τυχόν διάσωση ενός άλλου κράτους μέλους, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Περιορισμένες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θα ήσαν απαραίτητες για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο.
 
Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον υιοθετηθεί, θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας", που δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα εφέτος και εκπνέει το 2013.
 
Όλα αυτά δείχνουν πως η Γερμανία εξωθεί την κατάσταση στα άκρα με την επιμονή της αδιαφορώντας για τις συνέπειες που όλοι επισημαίνουν,ότι δηλαδή θα γίνει απαγορευτικό το κόστος δανεισμού για τις χώρες που μελλοντικά θα υπάγονται στον μηχανισμό και έτσι ουσιαστικά δεν θα σηκώσουν ποτέ ''κεφάλι''.
newsit.gr

 

compCount
O Marlon Brando μιλάει στο NewsIt