Τίτλοι Ειδήσεων

 

Ταϊλάνδη: Έφηβος εθισμένος στο gaming βρέθηκε νεκρός μπροστά στον υπολογιστή του PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2019 18:17

alt  Ένας δεκαεπτάχρονος στην Ταϊλάνδη βρέθηκε νεκρός από τους γονείς του μπροστά στον υπολογιστή του. Ο έφηβος ήταν εθισμένος στο gaming και κατέληξε έπειτα από μέρες που έπαιζε ολονυχτίς στις διακοπές του από το σχολείο.

Ο δεκαεπτάχρονος Piyawat Harikun περνούσε όλο τον ελέυθερό του χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του. Οι γονείς του δήλωσαν ότι έμενε ξάγρυπνος όλη νύχτα για να παίζει και όταν ξημέρωνε απλά άνοιγε τις κουρτίνες στο δωμάτιό του και συνέχιζε να παίζει. Του πήγαιναν το φαγητό στο δωμάτιο και προσπαθούσαν μάταια να τον «ξεκολλήσουν» από τον υπολογιστή.

Ο πατέρας του παιδιού πήγε στο δωμάτιό του τη Δευτέρα το απόγευμα, όπου βρήκε τον γιό του να έχει πέσει από την καρέκλα του γραφείου του, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Στο γραφείο επάνω υπήρχε βουνό από τάπερ με φαγητό.

Οι γιατροί που εξέτασαν το άψυχο σώμα του παιδιού είπαν πως το παιδί πέθανε από εγκεφαλικό, το οποίο πιστεύουν ότι προκλήθηκε από το πολύωρο παιχνίδι στον υπολογιστή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο πατέρας παραδέχτηκε ότι ο γιός του ήταν εθισμένος στο gaming και προειδοποίησε τους άλλους γονείς να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να «κολλάνε» τόσο πολύ στα παιχνίδια.

 

«Ο γιός μου ήταν έξυπνος και πάντα είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο αλλά το μεγαλύτερό του πρόβλημα ήταν ο εθισμός του στο gaming. Προσπάθησα να τον προειδοποιήσω για τις αμέτρητες ώρες που έπαιζε και είχε υποσχεθεί ότι θα τις μειώσει, αλλά ήταν ήδη αργά.», δήλωσε ο πατέρας.

 

Τι είναι ο εθισμός στο gaming;

Ο εθισμός στο gaming αφορά μια πραγματική ψυχική διαταραχή η οποία είναι αναγνωρισμένη και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «Gaming disorder».

 

Αφορά τον εθισμό στα βίντεοπαιχνίδια διαδικτυακά και μη. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου άρχισε να αναδύεται αυτό το νέο είδος εθισμού το οποίο είναι το ίδιο σοβαρό με οποιονδήποτε άλλο εθισμό.

 

Εκατομμύρια άτομα αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή, η οποία φαίνεται να έχει έξαρση σε παιδιά και εφήβους. Η διαφορά μεταξύ υγιούς παιχνιδιού και εθισμού είναι η αρνητική επίδραση που έχει στη ζωή αυτού που παίζει.

 

Ποιες είναι οι αιτίες της διαταραχής;

 

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που σε κάνουν να εθίζεσαι. Οι εμπειρίες που προσφέρουν σε γεμίζουν ντοπαμίνη και η υπερβολική έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αλλοιώσεις στο μυαλό κάποιου.

Οι λόγοι όμως που ένα παιδί ή ένας έφηβος κολλάει στα βιντεοπαιχνίδια ποικίλουν. Πέρα από τον ωραίο και εθιστικό σχεδιασμό των παιχνιδιών, σημαντικό ρόλο παίζουν η σχέση του παιδιού με τους γονείς του, η κοινωνικότητά του, αν έχει παρέες ή αν είναι περιθωριοποιημένο, αν έχει άλλα χόμπυ κ.α.

 

Ποια είναι τα σημάδια του εθισμού;

 

1) Υπερβολική αφοσίωση στα βιντεοπαιχνίδια

2) Όταν το παιδί δεν παίζει βαριέται, αγχώνεται ή έχει καταθλιπτική διάθεση

3) Ανάγκη για αφιέρωση όλο και περισσότερου χρόνου στα βιντεοπαιχνίδια

4) Απώλεια ελέγχου και μάταιες προσπάθειες αποχής

5) Το παιδί χάνι το ενδιαφέρον του για άλλες δραστηριότητες

6) Συνεχής και εκτεταμένη ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια παρά την αναγνώριση του κινδύνου

7) Το παιδί αρχίζει να λέει ψέματα στους γονείς σχετικά με τις ώρες που παίζει

8) Παίζει για να ανακουφίσει τον πόνο που του προκαλεί ένα πρόβλημα ή αρνητικά συναισθήματα

9) Δεν έχει καλή απόδοση στο σχολείο

 

Όλες αυτές οι ενδείξεις χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Τα άτομα που εθίζονται δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να βοηθήσουν μόνα τους τον εαυτό τους. Σε πολλές χώρες τα εθισμένα παιδιά νοσηλεύονται σε κλινικές απεξάρτησης.

 

Το εθισμένο στα βιντεοπαιχνίδια άτομο μπορεί να φτάσει σε σημείο να μην τρώει ή να τρώει υπερβολικά πάντα μπροστά στον υπολογιστή, να ξεχνάει να πάει τουαλέτα, να μένει άυπνο για ατελείωτες ώρες και να παραμελεί την προσωπική του υγιεινή.

 

 

 

 

 

aftodioikisi.gr