Τίτλοι Ειδήσεων

 

Κοντά στο 20% η πραγματική ανεργία στη χώρα... PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιούνιος 2010 17:35

alt

 

 

 - Έφτασε στο 11,7 % από 9,3% πέρυσι
- Κοντά στο 20% η πραγματική ανεργία στη χώρα
- Πλήττονται κυρίως μεταποίηση, εμπόριο, κατασκευές Η εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα επιφέρει η κρίση στην ελληνική κοινωνία θα είναι η πολύ μεγάλη άνοδος της ανεργίας αρχίζει να επιβεβαιώνεται.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία έφτασε στο 11,7%, από 9,3% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε στο 15,5% και είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 9,0%. Το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (22,3%).

 

 

 

 
Σε ότι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14,0%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Το χαμηλότερο ποσοστό (7,1%) παρατηρείται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
 
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Ιόνιο με 20,4% και στο Νότιο Αιγαίο με 18,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 7,6% και στην Πελοπόννησο με 8,8%.
 
Ωστόσο όπως όλοι γνωρίζουν και έχει παραδεχθεί και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος η πραγματική ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταγεγραμμένη αφού οι μηχανισμοί του ΟΑΕΔ αλλά και οι δομές της εργασιακής καταγραφής στην Ελλάδα είναι διαλυμένες.
 
Έτσι η εκτίμηση όσων γνωρίζουν την αγορά είναι ότι η πραγματική ανεργία προσεγγίζει πια το 20%!
 
Και πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι εξαιρετικά δυσοίωνη αφού θεωρείται ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα προσεγγίσει το 18-20% και η πραγματική θα βρεθεί στο 25%.
 
Η κατάσταση αυτή δε θα αναστραφεί σύντομα αλλά θα χρειαστούν διπλάσια χρόνια μέχρι να ξαναβρεθεί η ανεργία σε ανεκτά για την κοινωνία επίπεδα.
 

PHOTO FLORIN CRAUS

NEWSIT.GR