Τίτλοι Ειδήσεων

 

Καλλικράτης: Δείτε όλους τους νέους δήμους PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Απρίλιος 2010 19:21

 

alt Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ενώ τα μέτρα εξειδίκευσε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

http://www.newsit.gr/files/Sistasi_Dimon_Perifereion_ApokentromenonDioikiseon-3.pdf

 

 

Εξειδικεύοντας τα μέρα ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε οτι : 

Περιορίζονται οι ΟΤΑ

Οι 910 δήμοι και 124 κοινότητες συνενώνονται σε 333 έως 343 δήμους.

 Οι 57 Νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται απο 13 περιφέρειες και οι 13 περιφέρειες υπάγοντας σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων περιορίζεται στους μισούς. Τώρα είναι 16.150. Οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι περιορίζονται στους 703, ενώ τα 60.000 μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων περιορίζονται σε 20.000. Η θητεία δημάρχων και Νομαρχών γίνεται 5ετης.

Το σχέδιο Καλλικράτης προωθεί την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων, τίθενται αυστηροί περιορισμοί στις προσλήψεις και αυστηρά όρια στα κριτήρια δανεισμού. Όσον αφορά στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε πως μετά την ενοποίηση των δήμων θα γίνουν μετατάξεις του αντίστοιχου προσωπικοί. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι όσοι μεταταχθούν θα διατηρήσουν τα εργασιακά τους και ασφαλιστικά δικαιώματα και πως εάν υπάρχουν είτε κενές θέσεις είτε πλεονάζον προσωπικό θα γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις.

Οι παράμετροι του Καλλικράτη είναι αυστηρές, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας πως εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος (10.000 κάτοικοι) για δήμους που προκύπτουν από συνένωση. Το όριο των 10.000 κατοίκων αυξάνεται κατά 20% για να διατηρηθεί ένας δήμος αυτελής.

Για τις μητροπολιτικές περιοχές, το όριο αυτό αυξάνεται στους 25.000 κατοίκους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δήμοι να συνενωθούν εφόσον το επιθυμούν.

Δε διασπώνται τα όρια των δήμων, των νομών και των περιφερειών. Εισάγεται διαδικασία για τη μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε όμορους δήμους. Δε συνενώνονται δήμοι που δεν έχουν συγκοινωνιακή συνέχεια.

Όσον αφορά στα νησιά, εφαρμόζεται η αρχή ένας δήμος κάθε νησί είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Μόνο μικρά νησιά που συνδέονται, όμως, τακτικά με άλλα, θα συνενώνονται με τους δήμους των μεγαλύτερων νησιών. Σε κάθε νησί θα υπάρχει τοπικός αντιδήμαρχος. 

Οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του Καλλικράτη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας πως οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι αποκτούν νέο status. Η Λέσβος γίνεται ο 18ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η Ρόδος ο 9ος και η Κέρκυρα ο 13ος.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση και θα βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «δε μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε σε μια ενιαία πρόταση που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

NEWSIT.GR