Τίτλοι Ειδήσεων

 

Tο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Καλλικράτης» PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 16 Μάρτιος 2010 16:46

 

alt Στη δημοσιότητα έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Καλλικράτης», κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ. Περίπου 370 θα είναι οι νέοι δήμοι ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει με πόρους από φόρους φυσικών και νομικών προσώπων, ακίνητης περιουσίας και ΦΠΑ.

 

 Όπως είπε ο υπουργός, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, όπου περιλαμβάνονται οι συνενώσεις δήμων.

Σύμφωνα με τον Γ. Ραγκούση, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας.

Επίσης, ανέφερε ότι με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", οι δήμοι αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλυτικότερα, ο Γ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι μεταφέρονται από δεύτερο σε πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης:

• πολεοδομικές αρμοδιότητες

• πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)

• αρμοδιότητες υγείας

•  προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια

•  αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). "Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών

•  αρμοδιότητες εμπορίου. Έκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών

•  αρμοδιότητες ανάπτυξης. Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα

•  αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων

Καθεστώς εργασίας υπαλλήλων

Σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων, ο Γ. Ραγκούσης επισήμανε ότι κάθε μεταβολή που θα γίνει, "θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους".

Συμπλήρωσε ακόμη ότι εάν χρειαστεί "θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ".

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω των "Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων" (ΚΑΠ). Σε αυτούς, θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, ο υπουργός ανέφερε ότι θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

Νέοι δήμοι

Για το θέμα της χωροθέτησης των δήμων, είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370.

Διευκρίνισε επίσης ότι οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.

enet.gr