Τίτλοι Ειδήσεων

 

Ανατιμήσεις φωτιά μέχρι 36,6%! PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Μάρτιος 2010 08:40

alt Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν μπορούν να κρύψουν το διπλό χτύπημα που δέχονται οι εργαζόμενοι από την ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων τους και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης

Νέα έξαρση παρουσίασε ο επίσημος πληθωρισμός το Φλεβάρη, καθώς, σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 2,8%, έναντι 2,4% το Γενάρη. Το στοιχείο καταδεικνύει και στατιστικά την ανοδική πορεία της ακρίβειας. Στις συνθήκες αυτές, το πλήγμα για τα λαϊκά στρώματα είναι διπλό. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση μειώνει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και την ίδια στιγμή έχουμε ανοδική πορεία των τιμών.

 

Η βίαιη κυβερνητική επίθεση, θα πυροδοτήσει νέα κύματα ακρίβειας, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ηλεκτρικό ρεύμα), αυξήσεις οι οποίες θα περάσουν στην καταμέτρηση του πληθωρισμού του Μάρτη, ο οποίος αναμένεται να εκτιναχθεί παραπέρα.

 

Από τη μία πλευρά η αλματώδης άνοδος της ακρίβειας και από την άλλη το βάθεμα της οικονομικής κρίσης (εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το 2010 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί ακόμα και κατά 4%), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, η πυροδότηση του οποίου θα εκτινάξει την ανεργία και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Πρόκειται ακριβώς για την πολιτική με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ολιγαρχία της χώρας, επιχειρούν την έξοδο του ελληνικού καπιταλισμού από την οικονομική κρίση. Με συνέπειες βαρύτατες για το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός το Φλεβάρη του 2010 σε σχέση με το Φλεβάρη του 2009, διαμορφώθηκε στο 2,8%, έναντι αύξησης 1,6% που είχε σημειωθεί κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Το Φλεβάρη, μήνα που είχαμε τις χειμερινές εκπτώσεις η μείωση φέτος ήταν 0,5%, έναντι μείωσης 0,9% που σημειώθηκε το Φλεβάρη του 2009.

Σε μηνιαία βάση (Φλεβάρης προς Γενάρη), ανατιμήσεις σημειώθηκαν στα είδη Διατροφής (0,8%), στα Αλκοολούχα ποτά - Καπνός (0,3%) και στις Μεταφορές (3,1%). Αντίθετα μειώσεις, σημειώθηκαν στην Ενδυση - Υπόδηση (10,7%), στα Διαρκή αγαθά - είδη Νοικοκυριού (2,5%), και στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες (0,6%).

Σε ετήσια βάση (Φλεβάρης 2010 προς 2009) μεγάλες αυξήσεις σημειώθηκαν στην ομάδα Μεταφορές (11,4%), λόγω αύξησης των τιμών σε τέλη κυκλοφορίας, διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου κλπ, στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και Καπνός (6,5%), στην ομάδα Στέγαση (5,2%) λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, της ύδρευσης - αποχέτευσης κλπ. Οι υπηρεσίες Εκπαίδευσης αυξήθηκαν κατά 3%, της Υγείας κατά 2,9%, ενώ μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις άλλες κατηγορίες. Τέλος μείωση 1,7% σημείωσε η ομάδα είδη Διατροφής λόγω μείωσης των τιμών σε ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, αυγά, φρούτα νωπά κλπ.

Κατά κατηγορίες Εμπορευμάτων στο διάστημα ενός χρόνου σημειώθηκαν οι ακόλουθες μεταβολές τιμών:

  • υπεραστικά τρένα 36,6%
  • βενζίνη 36,4%
  • ταξί 28,6%
  • τέλη κυκλοφορίας - διόδια 28,3%
  • πετρέλαιο θέρμανσης 24,7%
  • ασφάλιστρα μεταφορών 9,8%
  • υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 7,4%
  • τσιγάρα 6,7%
  • αλκοολούχα ποτά 5,3%
  • νοσοκομειακή περίθαλψη 5%.

 

RIZOSPASTIS.GR