Τίτλοι Ειδήσεων

 

Σε εφαρμογή από 15 Μάρτη PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 12 Μάρτιος 2010 08:33

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος εφαρμογής του αντιλαϊκού νόμου. «Μόνιμα μέτρα» για ακόμη 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο

 

 

alt Νέες μεγάλες ανατιμήσεις πάνω σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης φέρνουν οι νέες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, που μπαίνουν σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 15 του Μάρτη. Πρόκειται για την πολιτική υλοποίησης της τελευταίας σοδειάς των αντιλαϊκών πακέτων που συναποφάσισαν η κυβέρνηση με την Κομισιόν και τα άλλα κέντρα της κεφαλαιοκρατίας και που ήδη έχει ξεκινήσει (από 4 Μάρτη) με την αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα).

 

Η πρόσθετη επιβάρυνση από τα τελευταίας κοπής μέτρα φτάνει - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών - σε 1,3 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο από την αύξηση του ΦΠΑ και ακόμη 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο από τις ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, συνολικά δηλαδή 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το υπουργείο Οικονομικών κοινοποίησε χτες και τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του νέου αντιλαϊκού νόμου. Οι νέοι συντελεστές εκτοξεύονται από 9% σε 10% (τρόφιμα, ύδρευση κ.ά.), από 19% σε 21% για τα λοιπά εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης, ενώ ο λεγόμενος μειωμένος συντελεστής (εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρου) από 4,5% σε 5%. Αντίστοιχες είναι και οι ανατιμήσεις του ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε νησιά του Αιγαίου: 15% (από 13%), 7% (από 6%) και 4% (από 3%). Να σημειωθεί πως ο ΦΠΑ προστίθεται πάνω στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, γεγονός που σημαίνει ότι με την εφαρμογή του μέτρου (από την ερχόμενη Δευτέρα) θα υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις στις βενζίνες. Για τυπικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την προσωρινή απόσυρση της σχετικής διάταξης, η αύξηση του ΦΠΑ πάνω στα φάρμακα (10% από 9%) έρχεται στο αμέσως προσεχές διάστημα και σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Οι επαγγελματίες αναγκάζονται να τροποποιήσουν τις ταμειακές μηχανές στη βάση των νέων συντελεστών, αλλά και σε περίπτωση «καθυστέρησης» ο φόρος θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές. Σύμφωνα με την κυβερνητική εγκύκλιο, οι νέοι συντελεστές μπαίνουν σε όλα τα φορολογικά παραστατικά που εκδίδονται από 15 Μάρτη, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα.

 

 

RIZOSPASTIS.GR