Τίτλοι Ειδήσεων

 

Τα πολύ χειρότερα.. που δεν έχουμε φανταστεί ούτε στα πιό άσχημα όνειρά μας έρχονται PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011 12:38

alt Τα χειρότερα δεν είναι αυτά που ζούμε σήμερα .Τα πολύ χειρότερα που δεν έχουμε φανταστεί ούτε στα πιό άσχημα όνειρά μας έρχονται , σύμφωνα με τα μηνύματα που παίρνουμε από τον εμπορικό κόσμο που ανήκει στην ομοσπονδία μας!”


Αυτές είναι μερικές από τις αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτίου Ελλάδος.
Η ομοσπονδία συμπεριλαμβάνει στην δύναμή της 50 εμπορικούς συλλόγους και 8.500 μέλη. Ο Βασίλης Παγώνης είναι ξεκάθαρος. “Το υπάρχον οικονομικό τοπίο και τα μέτρα της κυβέρνησης με αποκορύφωμα το νεό φορολογικό όχι μόνο δεν επιτρέπουν στην αγορά να κάνει αισιόδοξες σκέψεις και σχέδια αλλά την οδηγούν με μαθηματιθκή ακρίβεια στην καταστροφή. Αν δεν υπάρξει αναπτυξιακός σχεδιασμός και αντίστοιχα γενναία αναπτυξιακά μέτρα δεν υπάρχει καμμία ελπίδα ανάκαμψης από την σημερινή βαθύτατη ύφεση.


Βασίλης Παγώνης

Αν η κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική βούληση για να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στο τραπεζικό σύστημα που έχει κλείσει ερμητικά τις κάνουλες χρηματοδότησης της αγοράς,και να τις αναγκάσει να χρηματοδοτήσουν την αγορά για να υπάρξει ρευστότητα, τότε δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αισιοδοξία ότι κάτι καλλίτερο θα συμβεί στην αγορά μας.”
Σύμφωνα με εγκυρότατη έρευνα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας η αγορά με τα μεγαλύτερα προβλήματα εόιναι η αγορά της Πάτρας. Είχε τα προβλήματα με το κλείσιμο πολλών μεγάλων βιομηχανιών ,προστέθηκε και η σημερινή οικονομική κρίση και τα πράγματα χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο .
Υπολογίζεται ότι από τα τέλη του 2008 που ξεκίνησαε η κρίση και μέχρι σήμερα η Πάτρα έχει χάσει το 20% των καταστημάτων της!
Παρότι κανείς θα περίμενε να ακολουθεί η Καλαμάτα λόγω μεγάλου πληθυσμού, δεύτερη σε λουκέτα καταστημάτων είναι η Κόρινθος η οποία έχει απωλέσει από την δύναμη των καταστημάτων της το 15-16%!
Ακολουθεί στην τρίτη θέση η Καλαμάτα με απώλειες καταστημάτων απο την αγορά της της τάξης του 10-12%
Οι αγορές των υπολοίπων πόλεων έχουν βάλει λουκέτα στο 8-10% της δύναμης των καταστημάτων τους!Είναι σαφές ότι η οικονομική κρίση έχει χυπήσει περισσότερο τις μεγάλες αγορές της Πελοποννήσου και λιγότερο τις μικρότερες!

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 100 ΔΙΣ ΕΥΡΩ !

Μιλήσαμε με δεκάδες καταστηματάρχες και επιχειρηματίες από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Κανείς τους δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι θα ανακάμψει από θαύμα η αγορά μας. Όλοι χαρακτηρίζουν κοινωνικά άδικα ,φοροεισπρακτικά και αντιαναπτυξιακά τα μέτρα που παίρνει ένα μετά το άλλο. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όπως χαρακτηριστικά μας είπε Πελοποννήσιος επιχειρηματίας είναι” για να μας κάνει δια της βίας αιμοδότες, αφού πρόκειται να στραγγίξει και την τελευταία σταγόνα αίματος της αγοράς!”
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που έχει φέρει σε σημείο απόγνωσης αλλά και “έκρηξης” όλο τον εμπορικό κόσμο είναι η απαράδεκτη και ανήθικη όπως την χαρακτηρίζουν συμπεριφορά του τραπεζικού μας συστήματος το οποίο έχει κλείσε 100% τις; κάνουλες χρηματοδότησης του εμπορικού κόσμου!
Και να μην διαφεύγει από κανένα ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει πακέτο χρηματοδότησης από την σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση 100 περίπου δισ ευρώ με σκοπό να τα ρίξουν στην αγορά.
Ποιός ελέγχει τελικά το τραπεζικό μας σύστημα ;
Ή αποτελεί κράτος εν κράτη;
Η προκλητικότητα αυτή όμως απ’ότι φαίνεται και από τις καθημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ,των εμπόρων των συνταξιούχων και όλων των μη εχόντων και κατεχόντων δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Βρισκόμαστε μπροστά από πρωτόγνωρες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες κοινωνικές “εκρήξεις”!
Και θέλετε να δείτε γιατί υπάρχει πλήρης απαισιοδοξία στην αγορά για την αντιστροφή της σημερινής οικονομικής κατάστασης διαβάστε τις σημερινές ειδήσεις :

Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα έως το Μάιο ζητά η Κομισιόν

Το κείμενο των συμπερασμάτων της τρίτης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Σε αυτό σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο σωστό δρόμο» και ότι έχει επιτευχθεί «περαιτέρω πρόοδος» για την υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, υπογραμμίζεται η υστέρηση εσόδων και ζητούνται περαιτέρω μέτρα 8 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο Μέρκελ για την Ελλάδα

«Ταφόπλακα» στις προσδοκίες της κυβέρνησης για οριστικό τέλος του ελληνικού δράματος μέσα στον Μάρτιο έβαλε η Άνγκελα Μέρκελ στις συνομιλίες της με τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S10″ διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι οι ευνοϊκές αποφάσεις για ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ληφθούν μόνο όταν ψηφισθεί από τη Βουλή το σχέδιο βαριάς λιτότητας μέχρι και το 2014.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι στις δύο Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου το greeceburningdollars ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ! ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΠΑΤΡΑ  ΚΟΡΙΝΘΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑμόνο που μπορεί να περιμένει είναι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δις. ευρώ και μια μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κατά 1-1,5%. Ακόμη και αυτή η ευνοϊκή εξέλιξη, όμως, προϋποθέτει συνολικό συμβιβασμό για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, ο οποίος σήμερα δεν φαίνεται καθόλου βέβαιος, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων πολλών πρωτευουσών στις γερμανικές προτάσεις για «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να τηρήσει πολύ σκληρή στάση τον Μάρτιο, σε ένα επικίνδυνο για την Ευρώπη «πολιτικό πόκερ», καθώς όλοι οι αναλυτές προεξοφλούν, ότι μια ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές της 27ης Μαρτίου στην Βάδη-Βυτεμβέργη, ένα από τα ισχυρότερα «οχυρά» τους στην Γερμανία, θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της πολιτικής τους κυριαρχίας, αλλά και για την πολιτική «συνταξιοδότηση» της ίδιας της Μέρκελ.

Επιπλέον, όμως, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να διακατέχεται από έντονη δυσπιστία για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περάσει τον Μάιο από τη Βουλή, όπως έχει δεσμευθεί, το εξαιρετικό σκληρό «πακέτο» μέτρων λιτότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί μέχρι και το 2014. Το «πακέτο» της νέας λιτότητας ως και το 2014 θα είναι ακόμη βαρύτερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς ο στόχος της συνολικής εξοικονόμησης έχει αυξηθεί από το 5% στο 8% του ΑΕΠ, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναζήτησε διέξοδο -χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία- σε ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας!

Η γερμανική πλευρά περιμένει από την κυβέρνηση πρώτα να διαμορφώσει το πλήρες σχέδιο για την επίτευξη αυτών των στόχων και να κατορθώσει να το περάσει από τη Βουλή, πριν προχωρήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ευνοϊκή ρύθμιση, όπως η επαναγορά ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Μέρκελ υπενθύμισε στον Γ. Παπανδρέου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ότι υπάρχουν «μέτρα που απομένουν να ληφθούν από την Ελλάδα», αναφερόμενη ακριβώς στις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί για τη λιτότητα μέχρι και το 2014.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται ήδη για ένα θυελλώδες διάστημα από τις Συνόδους Κορυφής της 11ης και της 25ης Μαρτίου, μέχρι την έγκριση του «πακέτου» από τη Βουλή τον προσεχή Μάιο, η οποία θα επιτρέψει στην Γερμανία να συζητήσει σοβαρά τα σχέδια οριστικής ρύθμισης του ελληνικού χρέους:

Το πρώτο που θα συμβεί μετά τις Συνόδους, όπως αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι να κριθούν ατελέσφορες οι αποφάσεις από τους οίκους αξιολόγησης και να ανακοινωθούν νέες «βαριές» υποβαθμίσεις της χώρας και των τραπεζών από S&P και Moody’s, που θα δώσουν το έναυσμα νέων θυελλωδών πιέσεων από τις αγορές.

Σε αυτές τις συνθήκες πίεσης, η κυβέρνηση θα απευθύνει έκκληση συναίνεσης στην αντιπολίτευση (και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος…), για να προωθηθεί μέσα στον Μάιο το «πακέτο» της λιτότητας και να εγκριθεί, χωρίς επικίνδυνους πολιτικούς κραδασμούς. Όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα αρνηθεί την κυβερνητική πρόσκληση, ενώ εκτιμάται ως υψηλός ο κίνδυνος εσωτερικών κραδασμών στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Εν ολίγοις, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν, ότι μετά τις Συνόδους Κορυφής του Μαρτίου η Μέρκελ οδηγεί την Ελλάδα σε μια μεγάλη δοκιμασία, ίσως την τελευταία πριν ληφθεί μια οριστική απόφαση «ανακούφισης» της χώρας από το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος, χωρίς «κούρεμα» πιστωτών. Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα έχει επαρκές πολιτικό κεφάλαιο και αντοχή, για να εκπληρώσει και την τελευταία της «επικίνδυνη αποστολή»…

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι με φοροεισπρακτικές πολιτικές που ζητάει η Κομισιόν και η Τρόικα και χωρίς ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής και με κλειστές τις κάνουλες των Τραπεζών ,θα εξαφανιστεί και το τελευταίο ευρώ από τις αγορές , οι οποίες μοιραίως θα βουλιάξουν!

SFEDONA.GR