Τίτλοι Ειδήσεων

 

Η Αίτνα «βρυχάται»: Τέφρα από το ηφαίστειο της Ιταλίας στα Αντικύθηρα και την Κύπρο PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 18 Μάρτιος 2021 11:26

  alt Μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κύπρο έφτασε η τέφρα από την πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Αίτνας στην Ιταλία, που κορυφώθηκε στις 12 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων, μεταφέρθηκε λόγω της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας προς την Ελλάδα και διέσχισε το Παρατηρητήριο των Αντικυθήρων ΠΑΓΓΑΙΑ. Το νέφος παρατηρήθηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο και ανιχνεύθηκε με τη χρήση του συστήματος lidar (LIght Detection And Ranging

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Ε-shape του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η ομάδα ReACT αξιοποιεί τις παρατηρήσεις των Ιταλών συνεργατών του INGV-ΕΟ( Παρατηρητηρίου Γεωφυσικής της Κατάνια) για να παρέχει σε πραγματικό χρόνο προγνώσεις της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας και των θειικών αιωρημάτων με τη χρήση του αριθμητικού μοντέλου FLEXPART-WRF.

alt

Οι στρωματώσεις των ηφαιστειακών σωματιδίων εκτείνονται από τα 7.5 χλμ έως τα 12.5 χλμ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό αποτύπωμα στις καταγραφές ανώτερης ατμόσφαιρας του ΕΑΑ.

Η έρευνα της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, καθώς τα σωματίδια ηφαιστειακής τέφρας μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών.

Πηγή: ΕΡΤ- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών