Τίτλοι Ειδήσεων

 

«Πρώτο κουδούνι» με αγιασμό σε... δόσεις και μάσκες - Τι πρέπει να προσέξουν... PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 14 Σεπτέμβριος 2020 07:36

alt  Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Μια εντελώς διαφορετική σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα, καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές θα προσέλθουν στα σχολεία με βάση τις αυστηρές οδηγίες που απαιτεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι πως εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν ιατρική μάσκα στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός. Μάλιστα, με ευθύνη των Δήμων θα διανεμηθούν δύο μάσκες δωρεάν σε κάθε μαθητή.

Οι μαθητές θα πρέπει να είναι στα σχολεία τους στις 08:15 και θα μείνουν εκεί μέχρι τον αγιασμό, ο οποίος θα γίνει ανάλογα με τον προγραμματισμό κάθε σχολείου και σίγουρα μετά τις 11:00 γιατί σήμερα είναι του Σταυρού και οι ιερείς θα πάνε στα σχολεία μετά την εκκλησία.

Η πρώτη μέρα στα σχολεία

Αφού φτάσουν στις 08:15 στο σχολείο, οι μαθητές θα πάνε στις τάξεις τους. Εκεί, δεν θα γίνει μάθημα αλλά θα τους γίνει ενημέρωση για τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής και των μέτρων προστασίας με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Δάσκαλοι και καθηγητές θα εξηγήσουν στα παιδιά το ενημερωτικό φυλλάδιο που θα τους δοθεί, θα τους μοιραστούν οι μάσκες, θα τονιστεί η ανάγκη να φορούν τα παιδιά της μάσκες τους, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της εβδομάδας και θα μοιραστούν τα βιβλία.

Στα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των παγουριών ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η πρώτη μέρα στα σχολεία διαμορφώνεται ως εξής:

 • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
 • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
 • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
 • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
 • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
 • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

Δεν ανοίγουν σήμερα όλα τα σχολεία

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως κλειστά θα παραμείνουν σήμερα  τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολεία, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου των ακολούθων σχολικών μονάδων:

 • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
 • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:

 • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
 • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
 • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Τι πρέπει να προσέξουν μαθητές, γονείς και καθηγητές

Προσηλωμένος στον στόχο της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ειδικές οδηγίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Προτού ξεκινήσουν για το σχολείο, οι μαθητές θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι δεν έχουν, μεταξύ άλλων, πυρετό, πονοκέφαλο με ή χωρίς βήχα, πονοκέφαλο με ή χωρίς ζαλάδες, διαταραχές γεύσης.

Καλούνται, ακόμη, οι μαθητές να έχουν μαζί τους δύο μάσκες, αντισηπτικό υγρό με αλκοόλη 70%, παγούρι με νερό, κουλούρι ή κρουασάν ή τοστ ή σνακ.

Κατά τη διαδρομή προς και από το σχολείο, θα πρέπει να αποφέυγουν τις μετακινήσεις στο σχολικό και μην ακουμπούν σε σημεία του οχήματος.

Όταν φτάνουν στην τάξη, θα πρέπει να κάθονται σε συγκεκριμένη θέση, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους.

Από την τάξη όταν βγαίνουν για διάλειμμα, οι μαθητές καλούνται να να μην πλησιάζουν το πρόσωπο άλλων παιδιών, να καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό, να τρώνε από το δικό τους φαγητό, να πίνουν από το δικό τους παγούρι και να σκουπίζονται με τα δικά τους χαρτομάντηλα.

alt

Task force στα σχολεία και νέα μέτρα

Με task force μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, και του ΕΟΔΥ θα αντιμετωπίζονται και τα κρούσματα COVID-19 στα σχολεία.

Οπως είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, «με νέα νομοθετική ρύθμιση καθορίζονται οι αρμοδιότητες αναστολής τμήματος ή σχολικής μονάδας σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα. Η αναστολή θα προκύπτει με απόφαση του διευθυντή του εκπαιδευτικού ιδρύματος, σε συνεννόηση με τον υγειονομικό υπεύθυνο της περιοχής και με την αρωγή της task force», επισημαίνοντας πως «ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, ενδεχομένως να κλείσουν και σχολεία». Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει τη γνωστή ρήση «θα αποφασίζουμε σύμφωνα με τις προτάσεις των ειδικών». Οι ειδικοί συστήνουν υφασμάτινες μάσκες στα σχολεία, αλλά θα είναι αποδεκτή και η ιατρική, ενώ ένας μικρός αριθμός παιδιών θα μπορούν να μη φορούν μάσκα εφόσον πάσχουν από συγκεκριμένα νοσήματα που δεν το επιτρέπουν.Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας δεν έχουν προβλέψει με γενική οδηγία τους τις περιπτώσεις παιδιών που οι γονείς τους αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας.

Σε περίπτωση που μαθητές εμφανίσουν συμπτώματα, θα απομονώνονται σε ειδικό χώρο καλά αεριζόμενο και με μέτρα ασφαλείας μέχρι να τους παραλάβουν οι γονείς τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να δουν γιατρό και να κάνουν ειδικό τεστ, οπότε θα παραμείνουν σπίτι τους, με το σχολείο τους να συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Σε περίπτωση θετικού τεστ, θα μπορούν να επιστρέψουν εάν είναι καλά στο σχολείο τους μετά την πάροδο δεκαημέρου, ενώ θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου και οι στενές επαφές τους θα απομακρύνονται από το σχολείο, για να διαπιστωθεί εάν είναι επίσης φορείς του ιού και επίσης να επιστρέφουν μετά την πάροδο δεκαημέρου.

Σε περίπτωση δύο κρουσμάτων σε σχολείο, θα γίνεται ενημέρωση, θα εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας και θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου, ώστε να προχωρήσει σε εκτεταμένα τεστ. Τέλος, στα τρία κρούσματα, και πάλι ύστερα από εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασίζεται αν θα κλείνει η σχολική μονάδα συνολικά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με αρνητικό τεστ οι μαθητές και οι δάσκαλοι μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο εφόσον περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό. Επίσης στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Το τηλεοπτικό σποτ για το άνοιγμα των σχολείων

Νέα τηλεοπτική καμπάνια ξεκίνησε να προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να υπογραμμίσει τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα δε την ενδεδειγμένη χρήση μάσκας, αλλά και να αποκρούσει ανυπόστατες θεωρίες που παρακινούν στην παράβαση των κανόνων προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό.

Η καμπάνια ενημέρωσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με στόχο την ομαλή έναρξη λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών και την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων, από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, μέτρων προστασίας, ενισχύεται με μία νέα ιστοσελίδα και νέο τηλεοπτικό spot.

Στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.org περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η ταυτόχρονη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας καθώς και η συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν προτεραιότητα. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση «πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής ομάδας των επιστημόνων, ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, ώστε με την προσπάθεια, την επιμονή και την προσαρμοστικότητα όλων μας, να ”Μαθαίνουμε Ασφαλείς”».

newpost.gr