Τίτλοι Ειδήσεων

 

Διεκδικήστε τις γερμανικές αποζημιώσεις PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 27 Νοέμβριος 2010 08:25

alt Να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις γερμανικές αποζημιώσεις και οφειλές προς τη χώρα μας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

Συγκεκριμένα τονίζεται:

«Οπως επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, η ΟΔ Γερμανίας οφείλει στη χώρα μας σε ονομαστικές αξίες του 1938, 7.500 εκατ. ευρώ για το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις εξανάγκασαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν βεβαίως των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία μας υποχρέωσαν.

Αυτά, πέραν των αποζημιώσεων που οφείλουν προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος των κατοίκων της χώρας. Ενώ οφείλουν και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και για την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τους βομβαρδισμούς.

Συνολικά οι οφειλές της ΟΔ Γερμανίας προς την Ελλάδα, σε σημερινή αξία, ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ομως, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης (2 συν 4) που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλουν την εξόφληση του χρέους τους. Από το χρόνο αυτό όμως, με βάση το διεθνές δίκαιο, οι οφειλές αυτές είναι απαιτητές από τη χώρα μας.

Ωστόσο, καμία κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, δεν διεκδίκησε μέχρι σήμερα, 19 χρόνια μετά, τις οφειλές αυτές. Οι ευθύνες όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων είναι δεδομένες, γιατί όχι μόνο δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα, αλλά έβαλαν και εμπόδια στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Με δεδομένο ότι ο κ. πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Κόμματός μας, αν και αναγνωρίζει τόσο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, όσο και της επιστροφής του κατοχικού δανείου, δεν δεσμεύεται για την διεκδίκησή τους και συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που απέφευγαν να θέσουν το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο καθήκον της και να διεκδικήσει τώρα - άμεσα, τα πλέον των 70 δισ. ευρώ που οφείλει η ΟΔ Γερμανίας στην Ελλάδα και πρώτα από όλα, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου που πήρε η ναζιστική Γερμανία από τη χώρα μας».