Τίτλοι Ειδήσεων

 

Ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 23 Νοέμβριος 2010 09:52

 

  alt Νομοθετική ρύθμιση με την οποία παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη πέραν της διετίας για όλους τους ανέργους θα παρουσιάσει σήμερα, Τρίτη, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει το μεσημέρι στη Βουλή κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων. Εκεί θα παρουσιάσει τη ρύθμιση που επεξεργάσθηκε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το προηγούμενο διάστημα και η οποία προβλέπει την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των βεβαιωμένων ανέργων. Δεν αποκλείεται κατά τη τοποθέτησή του ο κ. Παπανδρέου να αναφερθεί και σε άλλα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας. 
Στη ρύθμιση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων θα υπάγονται οι μακροχρόνια άνεργοι, αλλά και οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που δεν θεωρούνται άνεργοι, αλλά και δεν καλύπτουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας. Σκοπός είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των ωφελουμένων, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς όμως να αυξηθεί υπερβολικά το κόστος ή να ενισχυθεί η εισφοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Εργασίας θα αποσαφηνίσει σήμερα την έκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα παρέχεται η κάλυψη, αλλά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα εισοδήματα και η περιουσιακή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως ιατροφαρμακευτική κάλυψη για δυο χρόνια μετά τη διακοπή της δραστηριότητας παρέχεται ήδη από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στους ασφαλισμένους από 30 μέχρι και 65 ετών.

Σύμφωνα με τον Ν. 3485/2010 «οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος από τον κλάδο υγείας του οργανισμού για δυο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Έχουν πραγματοποιήσει, στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, 600 μέρες εργασίας ή δυο χρόνια και το κατώτατο όριο των 600 ημερών εργασίας αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή τέσσερις μήνες κάθε χρόνο, μετά τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.

- Να μην ασφαλίζονται για οποιοδήποτε λόγο στο δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό.

Τέλος, μια σειρά από νόμοι  2434/1996, 2639/98, 2768/99, .3144/2003) προβλέπουν ήδη την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους, με την προϋπόθεση ότι έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί ένα συγκεκριμένο διάστημα.

 

Newsroom ΔΟΛ