Τίτλοι Ειδήσεων

 

Ευρωβαρόμετρο: Πρωτιά στην Ελλάδα - Είμαστε πρώτοι στην διαφθορά ! PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2009 10:01

To 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα,σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. 

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ,τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%. 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη μεταξύ των Βουλγάρων (97%), των Ούγγρων (96%) και των Μαλτέζων (95%) ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφανίζουν οι Δανοί (22%).

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, πριν από δύο χρόνια σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί, το 97% των Ελλήνων και το 75% των πολιτών στους «27» θεωρούσαν ότι η διαφθορά αποτελούσε «μείζον πρόβλημα» στη χώρα τους.

Από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ακόμη ότι το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους».

Ακόμη, το 96% των Ελλήνων (+3% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+8% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα τους».

Παράλληλα,το 98% των Ελλήνων (+4% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 83% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς θεσμούς στη χώρα τους»

Επίσης, το 85% των Ελλήνων (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 76% των πολιτών στην ΕΕ (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Τέλος, το 57% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των πολιτικών στις χώρες τους,το 52% εκτιμά ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 51% πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στις διαδικασίες χορήγησης άδειας κατασκευής.

Ομιλία του προέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ

"Από την πλευρά νομικού πλαισίου, η χώρα μας δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες, όμως το πρόβλημα είναι αν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι", τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ Κώστας Μπακούρης στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

"Η λύση είναι μία και απλή: καθαροί νόμοι και πιστή εφαρμογή νόμων", υπογράμμισε ο κ.Μπακούρης. 

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ επισήμανε ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στην αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να εμπεδωθεί και από τους πολίτες και αφετέρου να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές των θεσμικών κανόνων που διέπουν την καθημερινότητά μας.

Επιπλέον, ο κ. Μπακούρης επισήμανε ορισμένους "άξονες" για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Πρότεινε, μεταξύ άλλων, την ισχυροποίηση του νομικού πλαισίου ελέγχου και πλήρη διαφάνεια στις πράξεις κρατικών φορέων. 

Σημειωσε δε ο κ. Μπακούρης, ότι "με χαρά ακούσαμε" το νομοσχέδιο του Γ. Ραγκούση για την ανάρτηση των πράξεων στο διαδίκτυο καθώς "αποτελεί πάγιο αίτημά μας".

Ακόμα ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ έκανε λόγο για την καθιέρωση αποτελεσματικών μορφών ελέγχου και ανέφερε ότι οι συναρμοδιότητες υπουργείων και οι γκρίζες ζώνες της δημόσιας διοίκησης αποτελούν λόγο καθυστέρησης στο έργο και διαφθοράς.

Παίρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των αυθαιρέτων, ο κ. Μπακούρης πρότεινε τη δημιουργία υπηρεσίας κατεδάφισής τους και αφαίρεση της αρμοδιότητας για αυτήν από τους υπουργούς. 

Τόνισε δε ότι το σχετικό νομοσχέδιο της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είναι σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μπακούρης ανέφερε ότι ο έλεγχος του πολιτικού χρήματος μπορεί να επιτευχθεί με αλλαγή του εκλογικού νόμου. 

Εξ άλλου ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας ΕΛΛΑΣ τόνισε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η μάχη κατά της διαφθοράς να αποτελέσει κοινό παρανομαστή για όλες τις δυνάμεις, καθώς, όπως είπε, "η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι έργο των πολιτών και των ηγετών".


ANA-MPA