Τίτλοι Ειδήσεων

 

Με πέντε δήμους η Κορινθία PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2010 15:44

 

alt Όπως όλα δείχνουν, τελικά η Κορινθία θα έχει μόλις πέντε δημάρχους, μετά τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου και φυσικά, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η νέα διοικητική μεταρρύθμιση.
Σε επίπεδο Περιφέρειας, προβλέπεται η συγχώνευση των πέντε νομών (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας) στην αυτοδιοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις πιέσεις που υπήρξαν από τις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για συγχώνευση στην ίδια Περιφέρεια και των άλλων δύο νομών της Πελοποννήσου (Αχαΐα και Ηλία).

Το ενδιαφέρον επομένως στρέφεται στην χωροταξία των πέντε δήμων, που όπως όλα δείχνουν θα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Κορινθία μετά την υλοποίηση του Καλλικράτη.
Όσον αφορά λοιπόν τον αριθμό των δήμων, όλα δείχνουν πως εκεί θα κλειδώνει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ενώ μένει να δούμε ποια θα είναι τα όρια αυτών των ΟΤΑ. Για την ώρα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα διατηρήσουν τις έδρες τους οι πόλεις της Κορίνθου, του Κιάτου, του Λουτρακίου και του Ξυλοκάστρου, ενώ το «θρίλερ» έχει να κάνει με την κεντρική και ορεινή Κορινθία.
Εκεί τα σενάρια επιμένουν από την μια σε έναν δήμο με την συγχώνευση Βόχας, Βέλου και Νεμέας. Δήμος που όμως θα αποδυναμώσει σημαντικά την Σικυώνα, καθώς μένει μόνο η ορεινή Στυμφαλία για να απλώσει τα όριά της. Με αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως «περάσει» του δημάρχου Νεμέας και υπάρξει τελικά ένας ορεινός δήμος, με έδρα τη Νεμέα.
Στην περίπτωση αυτή, επανέρχεται στο προσκήνιο η πρόταση του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης για συγχώνευση των δήμων Νεμέας και Τενέας, γεγονός που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την περιοχή του Χιλιομοδίου. Από την άλλη, συζητείται το ενδεχόμενο μιας ενιαίας ορεινής γραμμής, με την συγχώνευση των δήμων Νεμέας, Στυμφαλίας και Φενεού.
 

 

Spiros Masouris