Τίτλοι Ειδήσεων

 

Εκατοντάδες απολυμένοι στο μέταλλο στην Κορινθία PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 03 Φεβρουάριος 2010 16:23

alt Τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο Μετάλλου στο νομό Κορινθίας, υπογραμμίζει με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

 

 

 

Το τελευταίο διάστημα», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, «οι εξελίξεις στις επιχειρήσεις Μετάλλου στο νομό Κορινθίας είναι ανησυχητικές για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

»

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει:

Για τους απολυμένους και την επαναπρόσληψή τους, την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα που είναι άνεργοι (επίδομα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα δανείων κ.ά.).

Για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ενάντια στις

«εθελούσιες αποχωρήσεις» που είναι αναγκαστικές απολύσεις.

 

Στη FULGOR - εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων - από το 2004 έως το τέλος του 2009 έχουν χαθεί πάνω από 200 θέσεις εργασίας. Ωστόσο και για τους σημερινούς εργαζόμενους απειλείται το δικαίωμα στην εργασία παρά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε συνεχή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια και πραγματοποιούσε σημαντικές επενδύσεις.

Επίσης, στη LANDIS & GYR το ίδιο διάστημα χάθηκαν πάνω από 350 θέσεις εργασίας και η επιχείρηση σχεδιάζει νέες απολύσεις με τη μέθοδο των δήθεν "εθελούσιων αποχωρήσεων", παρά το γεγονός ότι έχει και αυτή σημαντική κερδοφορία.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης ο μεγάλος χαμένος είναι οι εργαζόμενοι. Είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής που κριτήριο δεν έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αλλά το μέγιστο δυνατό κέρδος άρα και την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αυτή την πολιτική στηρίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ετοιμάζοντας μια νέα αντιλαϊκή επίθεση

 

«