Τίτλοι Ειδήσεων

 

Επίδαυρος: «Φουρτούνες» από απόφαση ΥΠΕΚΑ για υδατοκαλλιέργειες PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Ιούνιος 2011 09:35

alt Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους θα είναι η συνάντηση που θα έχει αντιπροσωπεία από το Δήμο Επιδαύρου, κατοίκους και φορείς τής περιοχής με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Σηφουνάκη για την ένταξη του δήμου στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Δήμος, κάτοικοι και φορείς αντιδρούν έντονα, κάνοντας λόγο για πλήγμα που θα δεχθεί η ανάπτυξη, ο τουρισμός και ο Σαρωνικός, για τον οποίο λένε πως θα μετατραπεί σε «νεκρά θάλασσα».

Ψήφισμα-καταγγελία

Ήδη, με ψήφισμα-διαμαρτυρία, έχουν εξαπολύσει δριμύ «κατηγορώ» κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Νίκου Σηφουνάκη, προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, εάν δεν ανακληθεί η απόφαση.

Όπως σημειώνουν, «η μελέτη-πρόταση του ΥΠΕΚΑ έρχεται σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα του δήμους, είναι κατευθυνόμενη και δεν είναι τεκμηριωμένη», «ανατρέπει βίαια και χωρίς επιστροφή την αναπτυξιακή πορεία του δήμου» και «το ΥΠΕΚΑ υποκλίνεται μπροστά στην εξασφάλιση της "κερδοφορίας" για λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, αδιαφορεί πλήρως για τη "βιωσιμότητα" της κοινωνίας, την "αειφορία" που ψευδώς εξαγγέλλει και την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών».

Εκστρατεία ενημέρωσης-Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο Δήμος Επιδαύρου ξεκίνησε να πραγματοποιεί τοπικές γενικές συνελεύσεις σε όλα τα διαμερίσματά του για να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, σχεδιάζουν τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν αντίστοιχη κινητοποίηση στα διόδια. Ο δήμος έχει στο πλευρό του και τους τρεις βουλευτές της Αργολίδας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Τεχνικό Επιμελητήριο, αλλά και όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

Τι προβλέπει η απόφαση του ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΚΑ, προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία ιχθυοτροφείων, σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από τις ακτές της αρχαίας Επιδαύρου. Ήδη, σε κοντινή απόσταση από τις παραλίες της Επιδαύρου, λειτουργούν τουλάχιστον 8 μονάδες ιχθυοτροφείων που έχουν επιβαρύνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, χωρίς όμως να έχουν προκαλέσει προς το παρόν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στις παραλίες της.

Με πληροφορίες από reporter24.gr