Τίτλοι Ειδήσεων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2009 05:43

        

   

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ 50% ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Την διατήρηση των δημοτικών τελών στο ίδιο επίπεδο για όλους τους δημότες και την μείωσή τους κατά 50% σε ευπαθείς ομάδες αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Λουτρακίου – Περαχώρας κάνοντας αποδεκτή την πρόταση του Δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη. «Είναι χρέος μας ως δημοτική αρχή να μην επιβαρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό των συμπολιτών μας με πρόσθετα βάρη», τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γ. Γκιώνης , υπογραμμίζοντας ότι «υλοποιούμε στην πράξη την κοινωνική πολιτική του Δήμου» και «στηρίζουμε τους δημότες».

 ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ Γ. ΓΚΙΩΝΗ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ  

 

Ειδικότερα, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009, αποφασίσθηκε αφενός το «πάγωμα» των δημοτικών τελών, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση της η Δημαρχιακής Επιτροπής, και αφετέρου η μείωση των τελών κατά 50% στους δημότες που έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ και ανήκουν στις εξής ευπαθείς ομάδες:

-αιμοκαθαρούμενους.

-τρίτεκνους.

-ανάπηρους πολέμου.

 

Τρία χρόνια δεν αυξάνονται τα τέλη

 

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος κ. Γ. Γκιώνης τόνισε ότι «συζητάμε σε μια εποχή οικονομικής κρίσης για τα έσοδα που θα εισπράξει ο Δήμος για το 2010. Κατά την άποψη μου, αυτή την περίοδο που οι συμπολίτες περνούν δύσκολα, οφείλουμε όλοι να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Ο Δήμος μας οφείλει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες κοινωνικής προστασίας και να στηρίξει την εργασία και την οικογένεια». Ο κ. Γ. Γκιώνης υπογράμμισε ότι «τα δημοτικά τέλη μπορούν, στο μέτρο του δυνατού, να λειτουργούν αναδιανεμητικά και να αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Θεωρώ ότι είναι χρέος μας ως δημοτική αρχή να μην επιβαρύνουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό των συμπολιτών μας με πρόσθετα βάρη». «Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες της περιόδου και την οικονομική κρίση και θέλω, όσο μπορώ, να συμβάλω στην ανακούφιση όσων πραγματικά πλήττονται από την κρίση», είπε προτείνοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο να παγώσουν τα δημοτικά τέλη για το 2010. Υπενθύμισε δε ότι είναι η τρίτη χρονιά που η δημοτική αρχή θα κρατήσει στο ίδιο επίπεδο τα δημοτικά τέλη «και αυτό αποδεικνύει την αυξημένη ευαισθησία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου».

 

Κοινωνικό καθήκον και αλληλεγγύη

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα που αφορά τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες ο κ. Γ. Γκιώνης τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε με κοινωνική ευαισθησία και να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες που έχει ο Δήμος να στηρίξει αυτές τις οικογένειες. Ζούμε σε μία πόλη που λίγο πολύ όλοι γνωριζόμαστε και γι’ αυτό δεν θέλω να επιχειρηματολογήσω γιατί χρειάζεται ειδική μέριμνα για τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους. Να πω απλώς ότι αυτές τις κοινωνικές ομάδες η κρίση τις πλήττει περισσότερο, επομένως είναι μεγαλύτερη ευθύνη για τον Δήμο να ανταποκριθεί στο κοινωνικό του καθήκον και την αλληλεγγύη του».

Με το σκεπτικό αυτό πρότεινε να μειωθούν κατά 50% τα τέλη στους δημότες που έχουν εισόδημα 20.000 ή 25.000 ευρώ και ανήκουν στις εξής ευπαθείς ομάδες:

-στους αιμοκαθαρούμενους.

-στους τρίτεκνους.

-στους ανάπηρους πολέμου.

 

Ρύθμιση για εκατοντάδες δημότες

 

«Η ρύθμιση αυτή αφορά εκατοντάδες δημότες και αποδεικνύει ότι θέτουμε τις ανάγκες του δημότη σε πρώτη προτεραιότητα», επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος και πρόσθεσε: «γνωρίζω ότι η μείωση των τελών στις ευπαθείς ομάδες, όπως και η διατήρησή τους στο ίδιο επίπεδο επί 3 χρόνια για όλους τους δημότες, δεν λύνει το πρόβλημα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Θεωρώ ότι ο Δήμος μας πρέπει να αξιοποιήσει και άλλες δυνατότητες για να τους στηρίξει αποτελεσματικά. Ωστόσο με αυτές τις πρωτοβουλίες υλοποιούμε στην πράξη την κοινωνική πολιτική του Δήμου. Ταυτόχρονα στηρίζουμε τόσο τους δημότες όσο και τον επιχειρηματικό, εμπορικό κόσμο. Θεωρώ ότι συνεχίζοντας να κάνουμε οικονομία σε πολλούς τομείς του Δήμου μας, μπορούμε να στηρίξουμε αυτήν την επιλογή μας χωρίς να επιβαρύνουμε τους συμπολίτες. Η επιδίωξη του Δήμου είναι να βοηθήσει ώστε να αναθερμανθεί η τοπική οικονομία μέσα από την ενίσχυση του εισοδήματος των δημοτών και η ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε».

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ