Τίτλοι Ειδήσεων

 

Οι προτάσεις της Δημοτικής Παράταξης "αλλάzουμε ΜΑΖΙ" ... PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 07 Απρίλιος 2020 17:27

alt  Κατά την συνεδρίαση της 1ης Απριλίου 2020, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "αλλάzουμε ΜΑΖΙ" που έχει ως επικεφαλής τον Ιωάννη Καραπανάγο, κατέθεσαν προτάσεις υποστηρικτικών μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, αρωγής του Δήμου προς τους κατοίκους, μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία, καθώς και την εισήγηση προτάσεων προς την κυβέρνηση μέσω ΚΕΔΕ.


Στην αρχική τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης Ιωάννης Β. Καραπανάγος αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των περιστάσεων και στην αναγκαιότητα λήψης υποστηρικτικών μέτρων για να μην επιδεινωθεί η όλη κατάσταση, θέτοντας τις βασικές παραμέτρους για τη συζήτηση του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης και στη δευτερολογία του τόνισε ότι η παράταξη πιστεύει στην ανθρωποκεντρική αρχή διοίκησης του Δήμου και όχι στην Δημαρχοκεντρική, όπως συμβαίνει τώρα.

Απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά στον κ. Γκιώνη, για το σοβαρό ζήτημα της Δημόσιας Ασφάλειας, τον ρώτησε συγκεκριμένα εάν έχει επικοινωνήσει με την Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και τον Λιμενάρχη Κορίνθου, ώστε να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα κατά τις νυκτερινές ώρες, αίτημα που υπέβαλαν γραπτώς και οι επαγγελματίες του Λουτρακίου.

Επιπλέον απευθύνθηκε και στον Αντιδήμαρχο κ. Σακελλαρίου, ρωτώντας τον για τον ενεργό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την τρέχουσα περίοδο.

Συνεχίζοντας ο κ. Καραπανάγος συμφώνησε με τα προτεινόμενα μέτρα της κας Πρωτοπαππά και του κ. Λογοθέτη, που αφορούν την ανακούφιση των επαγγελματιών, αλλά υπογράμμισε πως όποια μέτρα πρόκειται να αποφασιστούν, πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου μας, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η πανδημία και πόσο θα μπορέσει να αντέξει στο μέλλον ο Δήμος.

Επίσης ο κ. Καραπανάγος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συστράτευσης όλων των παρατάξεων και πρότεινε ως μότο του Δήμου: ''Υπόθεση όλων η αντιμετώπιση της πανδημίας'', εκτός από το ''Μένουμε στο σπίτι'' και αναφέρθηκε στα προτεινόμενα μέτρα από την παράταξή του, όπως:
α. -Στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και στην καθημερινή ενημέρωσή της επί των εξελίξεων.
β.-Στην αγορά ή στη χορηγία μηχανήματος για την ανίχνευση του κορωνοϊού, πρόταση που υπερθεμάτισε ο κ. Βασιλείου, σε τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
γ.- Στην ενημέρωση των συνδημοτών για τα μέτρα της δημοτικής αρχής που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα που έχουν ανάγκη την κοινωνική αλληλεγγύη, μέσω των τοπικών ραδιοφώνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και φυλλαδίων.
δ.- Στη λήψη μέτρων για αστέγους και Ρομά, με την χορήγηση τροφίμων και αντισηπτικών.
ε.- Στη ρίψη των απορριμμάτων στους κάδους κατά τις νυχτερινές ώρες.
στ.-Στη δημιουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής, για την ενημέρωση των συνδημοτών και την παράλληλη, όταν απαιτείται ψυχολογική τους υποστήριξη.
ζ.- Στη σύσταση ειδικού ταμείου, στο οποίο να συνεισφέρουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, για αγορά αγαθών και διανομή τους σε δημότες που το έχουν ανάγκη.
η- Στην αναστολή καταβολής δόσεων και χρεών που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.
θ.- Στην υποβολή αιτήματος του Δήμου, προς το υπουργείο Ενέργειας, μέσω ΚΕΔΕ, για νομοθετική ρύθμιση ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο των δημοτών, που αποδεδειγμένα λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, περιορίστηκε δραστικά το εισόδημά τους.
ι.-Στην υποβολή αιτήματος του Δήμου, προς την κεντρική κυβέρνηση, μέσω ΚΕΔΕ, για απομείωση των τυχόν οικονομικών του υποχρεώσεων, προς το δημόσιο, καθώς πρόκειται για Δήμο που η οικονομία του στηρίζεται στον τουρισμό.

1
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της οποία επικεφαλής είναι ο κ. Ιωάννης Καραπανάγος κα Κασσιανή Κόντη, όταν έλαβε το λόγο,  επεσήμανε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστά από τις εξελίξεις αυτήν την περίοδο που διανύουμε, πρέπει να είναι παρών και εμείς, οι 27, που ηγούμαστε της πόλης, να στηρίξουμε τους δημότες μας, προτείνοντας:
α.     Απολύμανση, σε καθημερινή βάση, με έμφαση στα σημεία που παρατηρείται η μεγαλύτερη κίνηση πεζών, όπως τράπεζες, super markets, δημόσιες υπηρεσίες.
β.    Παροχή συνδρομής από τη Δημοτική Αστυνομία, στην Ελληνική Αστυνομία, στο έργο ελέγχου περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και στον έλεγχο τήρησης της καραντίνας από φορείς του ιού.
γ.   Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, σε όλη την περιφέρεια του Δήμου και οι δημοτικοί υπάλληλοι, που ασχολούνται με την καθαριότητα στις λαϊκές αγορές, να μπορούν, στο χρόνο αυτό της αναστολής, να διατεθούν για τις απολυμάνσεις του Δήμου.
δ.   Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής εθελοντών, όπως είπε και ο κ. Λογοθέτης, ώστε να είναι στη διάθεση του Δήμου έτοιμη μια ομάδα συμπολιτών, που να μπορεί ο Δήμος να την χρησιμοποιήσει όταν υπάρχει ανάγκη.
ε.     Απαλλαγή από πάσης φύσεως δημοτικά τέλη των καταστημάτων του Δήμου, που με υπουργική απόφαση παραμένουν κλειστά και ως εκ τούτου δεν κάνουν χρήση καμίας δημοτικής υπηρεσίας (καθαριότητα, σκουπίδια κ.λ.π)
στ.     Ανάληψη πρωτοβουλίας ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας και του νοσοκομείου Κορίνθου με εξοπλισμό ή αναλώσιμο υλικό, όπως έχουν κάνει οι Δήμοι Άργους και Ναυπλιέων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη διερεύνηση του κόστους και της αναγκαιότητας, σε συνεργασία με γιατρούς, της προμήθειας μηχανήματος άμεσης ανίχνευσης του Κορωνοἵού και άλλων 21 τύπων λοιμώξεων του αναπνευστικού και διάθεσής του είτε στο Κέντρο Υγείας Λουτρακίου είτε στο Νοσοκομείο Κορίνθου.
ζ.- Οι δημοτικοί υπάλληλοι να παρέχουν βοήθεια στα διοικητικά καθήκοντα του Κέντρου Υγείας Λουτρακίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως θα αναβαθμιστεί ο ρόλος των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας υγείας.
η.- Λειτουργία Τηλεφωνικού Κέντρου στο Κέντρο Υγείας με τη συνδρομή δημοτικών υπαλλήλων και με επίβλεψη των γιατρών προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για τυχόν συμπτώματα της νόσου και να κατευθύνονται αναλόγως, προς αποφυγή συνωστισμού στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κα Κόντη πρότεινε οι δημότες την Ανάσταση να βγουν με τα κεριά στα μπαλκόνια τους για να γιορτάσουν και ο Δήμος να τοποθετήσει μεγάφωνα για να ακούγεται η λειτουργία της Αναστάσεως.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30 Μαρτίου 2020), η δημοτική σύμβουλος κα Κασσιανή Κόντη αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στα αδέσποτα ζώα και πρότεινε ο Δήμος να συνδράμει στη φροντίδα τους.

Σημειώνεται ότι παρά την επιμονή του κ. Καραπανάγου να λάβει απάντηση, από τον κ. Γκιώνη, για την Δημόσια Ασφάλεια, κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο κ. Καραπανάγος να διαμαρτυρηθεί έντονα προς τη Δημοτική Αρχή.

Τέλος, εντύπωση προκαλεί η παρελκυστική τακτική της δημοτικής αρχής σε ένα τέτοιο θέμα, που είναι κατ' ουσία και όχι καθ' υπερβολή ζήτημα ζωής και θανάτου, καθώς παρά τις δημόσιες δηλώσεις της για την αναγκαιότητα αρωγής όλων, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποια από τα μέτρα, που πρότειναν οι δημοτικές παρατάξεις, προτίθεται να εφαρμόσει.