Τίτλοι Ειδήσεων

 

Φιλιππία Πέτρου: "Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά τέχνη, όπως τους δίνουμε φαγητό!" PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 25 Φεβρουάριος 2020 20:05

  alt Αν σας ζητούσα να μας γνωρίσετε την Φιλιππία μέσα από πέντε λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;
Προτίμησα να ζητήσω από τους πέντε πιο κοντινούς μου ανθρώπους να με περιγράψουν με μια λέξη ο καθένας! Ονειροπόλα, χαμογελαστή, ασυμβίβαστη, αναποφάσιστη, πεισματάρα.

Είναι εύκολο ή δύσκολο το επάγγελμα του ηθοποιού στις μέρες μας;
Ζούμε σε μια περίεργη εποχή που επικρατεί η αβεβαιότητα. Το επάγγελμα του ηθοποιού ποτέ δεν είχε ασφάλεια και σίγουρο μέλλον.

Στις μέρες μας έχει γίνει ακόμη δυσκολότερο αλλά πιο επάγγελμα είναι εύκολο; Προσωπικά πιστεύω πως αν έχεις αγάπη πάθος και βάζεις την ψυχή σου σ' αυτό που κάνεις ποτέ δεν βγαίνεις χαμένος. Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με την υποκριτική σκεφτόμουν έντονα τις δυσκολίες, σε μια κουβέντα με τη μητέρα μου, θυμάμαι να μου λέει το εξής " κάντο και ας μην έχεις να φας, τουλάχιστον θα είσαι ένας γεμάτος άνθρωπος που κυνήγησε τα όνειρα του". Προτιμώ να βλέπω τα πράγματα αισιόδοξα και ουτοπικά και να προχωράω. Ας το δούμε σαν ένα παιχνίδι! Άλλωστε παίζουμε θέατρο!

82640880_545578586386923_2138049159628849152_nΑυτό τον καιρό πού θα σας βρούμε;

Ανήκω στην θεατρική ομάδα περίπατος και αυτή την εποχή παρουσιάζουμε το παραδοσιακό παραμύθι "ο Σιμιγδαλένιος" σε σκηνοθεσία Σταυρούλας Μανδαλά. Στον καλλιτεχνικό χώρο "περίπατος" που λειτουργεί και ως θεατρικό εργαστήρι. Ο Σιμιγδαλένιος είναι ένα γλυκό παραμύθι που μας οδηγεί να αντιληφθούμε τη δύναμη της αγάπης και πόσο αποφασισμένοι πρέπει να είμαστε για να την έχουμε στη ζωή μας!

Μιλήστε μας για το θεατρικό εργαστήρι «Περίπατος».

Ο περίπατος είναι ένα θεατρικό εργαστήρι που λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια, όλες του οι δραστηριότητες έχουν σαν αφετηρία το θέατρο, τη μουσική, το χορό, το παραμύθι, τα εικαστικά! Ανάλογα με τις προτιμήσεις του ένα παιδί ή ένας ενήλικας, μπορεί να ενταχθεί σε μια ομάδα που τον αντιπροσωπεύει! Στον περίπατο δεν λειτουργούμε σαν επιχείρηση αλλά ως οικογένεια. Τα περισσότερα παιδιά που έρχονται μένουν για χρόνια διότι το αισθάνονται αυτό. Δουλεύουμε όλοι σαν ομάδα, είμαστε ίσοι με τα παιδιά! Μαθαίνουν να λειτουργούν ελεύθερα και να εκφράζονται. Μαθαίνουν να σέβονται πρώτα τον εαυτό τους για να μπορέσουν μετέπειτα να σεβαστούν την ομάδα και να λειτουργούν αρμονικά. Μέσα από την αναρχία του θεάτρου αποκτούν πειθαρχία και βλέπεις μικρούς επαγγελματίες που λαχταρούν να έρθει η μέρα της παράστασης, έχοντας την υπομονή να περάσουν όλη την διαδικασία των προβών. Είναι συγκινητικό για εμάς όταν έρχονται οι γονείς και μας λένε ότι τα παιδιά τους ρωτάνε κάθε μέρα πότε θα έρθουν στον περίπατο, μας λένε ότι κάνουν στο σπίτι όσα κάνουμε στο μάθημα! Έρχονται μισή ώρα νωρίτερα και φεύγουν μισή ώρα αργότερα από το τέλος του μαθήματος γιατί κάνουν αυτοσχέδιες παραστάσεις! Όλα αυτά είναι ο ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ!

Πώς μπορεί το θέατρο να συνδράμει στην ομαλή και υγιής ανατροφή του παιδιού;

Τα παιδιά είναι ότι πιο σημαντικό υπάρχει στον πλανήτη και πρέπει να τα προσέχουμε αν θέλουμε ένα καλύτερο κόσμο! Αυτά είναι η συνέχεια! Πρέπει να τους δίνουμε τέχνη, όπως τους δίνουμε φαγητό! Το παιδί μέσα από το θέατρο παίρνει γνώσεις απ' όλες τις τέχνες διότι το θέατρο τις εμπεριέχει όλες. Μαθαίνουν να έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματα τους και να τα διαχειρίζονται τόσο στη σκηνή όσο και στη ζωή τους. Αποκτούν ενσυναίσθηση και σωματική συνείδηση. Απελευθερώνονται, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά. Όλα αυτά είναι εφόδια για την ενήλικη ζωή τους!

83051403_175582700195858_2772890599227916288_n

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Τι να πρώτο πω! Το θέατρο είναι κάτι ζωντανό, ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι με απρόοπτα ή περίεργες καταστάσεις! Θα αναφέρω ένα αστείο περιστατικό που μου έχει μείνει αξέχαστο! Σε μια παιδική παράσταση είχε ανέβει πάνω στη σκηνή ένας μαθητής μου για να με προστατεύσει από μια σκηνή που ο ρόλος μου δεχόταν επίθεση και φώναζε μην στεναχωριέσαι κυρία Φιλιππάκι!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν μου αρέσει να κάνω μελλοντικά σχέδια προτιμώ να δρω και να αποφασίζω ανάλογα με τη στιγμή! Ελπίζω σε όμορφες συνεργασίες και δημιουργική ζωή!

84304991_1229860120554776_8249651179315789824_n
Και για τους αναγνώστες μας ποια ευχή θα κάνατε;

Να μάθουμε να διεκδικούμε τη ζωή! Να μην αναλωνόμαστε σε μικροπράγματα και να βρίσκουμε την ευτυχία στις πιο απλές στιγμές!

duende-art1.webnode.gr