Κορωνοϊός μετάλλαξη: Ποια τα χαρακτηριστικά του νέου στελέχους PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 28 Δεκέμβριος 2020 08:09

alt  Κορωνοϊός μετάλλαξη: Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται και o SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 4.000 μεταλλάξεις μέχρι σήμερα , σχεδόν όλες δεν έχουν σημασία. Η αγγλική μετάλλαξη, ωστόσο, έχει μεγάλη κλινική σημασία.

Παρόλο που μόλις έγινε πρωτοσέλιδο προς το τέλος Δεκεμβρίου 2020, το νέο στέλεχος του κορωνοϊού φαίνεται να υπάρχει από τον Νοέμβριο, ειδικά στη νοτιοανατολική Αγγλία και στην περιοχή του Λονδίνου. Το σημείο προέλευσης, ή τουλάχιστον όπου εντοπίστηκε η πρώτη περίπτωση, φαίνεται να είναι η κομητεία του Κεντ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ιός είναι υπεύθυνος για περίπου το 60% όλων των πρόσφατων λοιμώξεων σε αυτές τις περιοχές . Αυτή είναι η παραλλαγή VOC 202012/01. Εδώ το «VOC» αντιπροσωπεύει το «Variant of Concern» και οι αριθμοί δείχνουν την ημερομηνία – Δεκέμβριος 2020.

 

 

Η παραλλαγή προέκυψε μέσω μετάλλαξης. Συγκεκριμένα υπάρχει μια μετάλλαξη στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτό συμβαίνει στη θέση 501. Η μετάλλαξη είναι το προϊόν όπου το αμινοξύ ασπαραγίνη έχει αντικατασταθεί με τυροσίνη. Για το λόγο αυτό, η μετάλλαξη κωδικοποιείται N501Y. Η παραλλαγή έχει πολλές άλλες μεταλλάξεις, αν και η μετάλλαξη της θέσης 501 είναι η πιο κλινικά σημαντική. Η μετάλλαξη επηρεάζει το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα ACE2 που ευθυγραμμίζουν τον ανθρώπινο πνεύμονα, και του οποίου είναι η κύρια οδός μόλυνσης.

alt

Είναι αβέβαιο γιατί εμφανίστηκε η νέα παραλλαγή. Μία πιθανότητα είναι ότι ο ιός είναι ότι η μετάλλαξη είναι μια λογική προσαρμογή για να γίνει πιο κατάλληλη για εξάπλωση στους ανθρώπους. Αυτό που ενδιαφέρει και, κατά συνέπεια, ανησυχεί για τους επιστήμονες είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σπάνιο στέλεχος έχει γίνει κοινό στέλεχος.

Με το να είναι πιο μολυσματικό, αυτό είναι ένα προϊόν αυξημένου ιού φορτίου, κατανομής ιστού αντιγραφής ιού και σειριακού διαστήματος. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν το προφίλ ηλικίας των περιπτώσεων και τη συνολική σοβαρότητα της νόσου. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις έθεσαν την αυξημένη βαρύτητα στο 70 τοις εκατό σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος . Αυτό προώθησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα τέσσερα έθνη.

alt

Οι σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες είναι να κατανοήσουν πόσο εύκολα μεταδίδεται το νέο στέλεχος του ιού (και γιατί είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί από το αρχικό στέλεχος) και να εκτιμηθεί εάν τα πρόσφατα εγκεκριμένα εμβόλια θα προστατεύσουν τους ανθρώπους από το στέλεχος. Αυτό απαιτεί αποκρυπτογράφηση των ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών του ιού. Σε σχετικές ειδήσεις, εντοπίστηκε μια παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής και αυτή έχει επίσης τη μετάλλαξη N501Y. Ενδιαφέρον και ανησυχία είναι το γεγονός ότι αυτή η παραλλαγή εμφανίστηκε εντελώς ανεξάρτητα από το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου και δεν σχετίζεται με αυτό.

 

ΠΗΓΗ