Η επιστήμη της τρομοκρατίας. PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2010 15:48

alt  Έχω επιλέξει να μη βλέπω τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των «μεγάλων» καναλιών.

Δεν αντέχω πια την εικόνα της καταστροφής που παρουσιάζουν, την επίπλαστη ανάγκη για να βάζουμε όλοι μας το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη για να πληρώσουμε αυτά που οι «άλλοι» χάλασαν. Βαρέθηκα να ακούω για τους καλούς που θα γίνουν και πάλι κακοί όταν έρθουν στην εξουσία. Σταμάτησα γιατί βάρεσε ένα καμπανάκι μέσα μου ότι αυτό μου έκανε κακό.

Τελικά πριν από 1,5 μήνα είπα να δοκιμάσω να τους ξαναδώ. Στάθηκα μπροστά στην τηλεόραση από την αρχή του δελτίου. Πρώτο θέμα οικονομική κρίση. Δεύτερο απολύσεις. Τρίτο απεργία. Τέταρτο επιχειρήσεις που κλείνουν. Ακολουθεί πάνελ για την οικονομική κρίση. Αρχίζει το ξεκατίνιασμα ανθρώπων που παίρνουν ο πιο τίμιος από αυτούς 3500 ευρώ. Σκέφτομαι μέσα μου μας δουλεύουν αλλά τίμιος προς τον εαυτό μου δεν την κλείνω. Πέμπτο θέμα πόσο ακρίβυναν τα προϊόντα. Έκτο θέμα οικονομική κρίση. Τέλος δελτίου. Σας μιλώ με απόλυτη τιμιότητα στο τέλος του δελτίου με είχε πλημμυρίσει ένα δυσάρεστο συναίσθημα ότι έρχεται κάτι μεταξύ απόλυτης καταστροφής , Αρμαγεδδών ή πόλεμος. Κάθομαι λοιπόν και σκέφτομαι. Τι άλλαξε στη ζωή μου. Ένας στους τρεις ανθρώπους μιλούν για την οικονομική κρίση. Οι άλλοι δύο το λένε άλλη μέρα. Εγώ γιατί δεν έχω μπει στο τριπάκι αυτό; Ναι έχουν μειωθεί οι απολαβές μου αλλά και αυτό έχει να κάνει με μια κοινωνία που είναι σφιγμένη και ψυχολογικά και οικονομικά. Χωρίς να είμαι ψυχολόγος έβγαλα το συμπέρασμα ότι φταίει το δελτίο ειδήσεων.

Τόσο καιρό παίρνω σίγουρα δέκα φορές περισσότερες πληροφορίες για τα οικονομικά μέτρα , την κατάσταση γύρω μου τη φτώχεια και τη δυστυχία. Όμως δε με χτύπησε τόσο αυτή η πληροφορία όσο τα 40 λεπτά ενός δελτίου, Ο λόγος είναι απλός. Όταν τη διαβάζεις την πληροφορία την επεξεργάζεσαι και είσαι αυτός που κρίνεις το τι αντίκρισμα θα έχει σε σένα. Στο σύστημα της τρομοκρατίας των ειδήσεων οι ακριβοπληρωμένοι παρουσιαστές από αυτό βγάζουν το ψωμί τους. Τρομακτική μουσική έντονες φωνές στα πάνελ που θυμίζουν κουκλοθέατρο και έτοιμη εύπεπτη πληροφορία που την κατεβάζεις αμάσητη. Μια πλύση εγκεφάλου που μοναδικό σκοπό έχει να δημιουργήσει τρομαγμένους καταναλωτές – ψηφοφόρους.

Και τότε ήρθε μια ταινία του MichaelMoore.  Bowling for Columbine λέγεται. Μια ταινία που πραγματεύεται αυτό το θέμα. Γιατί οι Αμερικάνοι είναι πιο επιρρεπείς να προβούν σε άγριες δολοφονίες. Και ναι σωστά μαντέψατε. Η πληροφορία εκεί που δίνεται από τα δελτία ειδήσεων είναι η έλλειψη ασφάλειας. Εκεί έχουν περάσει το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα στην Ελλάδα. Οι απολύσεις έχουν γίνει εύκολες η οικονομία είναι απόλυτα στα χέρια των «μεγάλων» και όλα βαδίζουν κατά το δοκούν. Έτσι πλέον ήρθε ο καιρός του πολέμου εκεί. Άλλωστε έχουν και πολεμική βιομηχανία που πρέπει να ζήσει και αυτή. Αξίζει να τη δείτε όχι για τι ο πολυδιαφημισμένος σκηνοθέτης του  9/11 Fahrenheit ανακάλυψε κάτι που δεν το ξέρουμε αλλά γιατί μερικές φορές πρέπει να δεις κάτι για να το συνειδητοποιήσεις απόλυτα.

Και τώρα τι κάνουμε θα ρωτήσετε. Ότι πιστεύετε σας απαντώ. Πάντως εγώ το έχω ρίξει στο διάβασμα και στην παρέα με καλούς φίλους και αποφεύγω τα δελτία ειδήσεων.

 

Μην το βάζετε κάτω.

Θύμος Τσαρμπός.