Τίτλοι Ειδήσεων

 

Σπίτι Μαγειρική
Ανακαλούνται προϊόντα με μη εγκεκριμένο συστατικό PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Αύγουστος 2010 08:51

alt  Ανακαλούνται από την αγορά τέσσερα προϊόντα για τα οποία, όπως ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, μεταξύ των υπολοίπων προϊόντων περιέχουν το νέο συστατικό τροφίμου προερχόμενο από το φυτό Smallanthus Sonchifolius (γνωστό ως yacon) που δεν έχει εγκριθεί ως νέο τρόφιμο από την ΕΕ. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται από τη βρετανική επιχείρηση «Alara Wholefoods Ltd» και διακινούνται στην ελληνική αγορά από την επιχείρηση «Green Bay ΕΠΕ». Συγκεκριμένα, είναι τα

Περισσότερα...
 
Το Ελληνικό Σαρακοστιανό Τραπέζι PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 07:40

gurmed.gr

Αν και ο φούρναρης προχωρούσε επαγγελματικά και μεθοδικά στην προετοιμασία πάνω από χιλίων κομματιών, φρόντιζε παράλληλα να τηρεί την παράδοση της νηστείας. Ουσιαστικά και ο ίδιος αποτελούσε μέρος αυτής της παράδοσης εφόσον η λαγάνα -οι ρίζες της οποίας εκτείνονται μέχρι το ψητό αρχαιοελληνικό λάγανο- θεωρείται ο κατ' εξοχήν σαρακοστιανός άρτος.

Περισσότερα...
 
Απλές συμβουλές για το Σαρακοστιανό τραπέζι PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 13 Φεβρουάριος 2010 07:35

 

alt Με αφορμή τις ημέρες τις Σαρακοστής και θέλοντας να διαφυλάξει την ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού από την κατανάλωση τροφίμων που δεν πληρούν τόσο τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας όσο και τα επίπεδα ποιότητας, ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδαιότερες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή ...

Περισσότερα...
 
A1 jelly minicups" PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2010 17:45

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση στην Ελβετία και τη Μαλαισία, ζελέ, το οποίο σύμφωνα με τις Ελβετικές Αρχές μπορεί λόγω του σχήματός του να προκαλέσει πνιγμό.
Πρόκειται για ζελέ σε κεσεδάκια, με την εμπορική επωνυμία "A1 jelly minicups" που παράγονται από τη Βιετναμέζικη επιχείρηση "Ve Vuong Manufacture Co Ltd" . Μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι έχουν εξαχθεί από το Βιετνάμ απευθείας στην Ελβετία, η οποία δεν έχει διακινήσει σε κανένα κράτος μέλος. Επίσης, το προϊόν έχει διακινηθεί και από την εταιρεία "A.K. KOH" της Μαλαισίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελβετικών αρχών, τα συγκεκρι μένα προϊόντα μπορούν λόγω του σχήματός τους να προκαλέσουν πνιγμό.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. άμεσα ξεκίνησε σχετικούς ελέγχους για πιθανή διακίνηση των εν λόγω προϊόντων και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2009 13:32

 

Κορμός σοκολάτας........

.Υλικά:

  • ½ βιτάμ σοφτ

  • 1 πακέτο πτι μπέρ Παπαδοπούλου

  • 3 κουτ. σούπας κακάο

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε το βιτάμ με το ζαχαρούχο μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο υλικό. Ανακατεύουμε καλά.

  • Ρίχνουμε όλο το υλικό σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τυλίγουμε σε σχήμα ρολού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει για περίπου 3 ώρες.

Σερβίρεται κρύο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

 

 

Εύκολο γλυκάκι ψυγείου

Υλικά:

  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ

  • 1 φρέσκια κρέμα για σαντιγί μεγάλο μέγεθος (στο πράσινο χάρτινο κουτί με ένα κορνέ ζωγραφισμένο- μου είπαν ότι λέγεται και "φυτική")

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

  • 1 κούπα φρέσκο γάλα

  • 1 βανίλια ή λίγο λικέρ

  • μια χούφτα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα

Εκτέλεση:
Δεν θέλει και πολύ φαντασία...

  • Χτυπάμε στο μούλτι το ζαχαρούχο γάλα με την κρέμα για σαντιγί και προσθέτουμε τη βανίλια ή το λικέρ για άρωμα.

  • Στρώνουμε στο ταψάκι μας (κατά προτίμηση ορθογώνιο) μια σειρά μπισκότα αφού τα έχουμε βουτήξει ελαφρώς στο γάλα.

  • Κατόπιν βάζουμε μια στρώση από την κρέμα.

  • Συνεχίζουμε το ίδιο (μπισκότα-κρέμα) και τελειώνουμε με την κρέμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ή φιστίκια.

Αυτή την εκδοχή δοκίμασα εγώ στο σπίτι. Σκέφτομαι όμως και τις εξής παραλλαγές:
Παραλλαγή Α:

  • χοντροαλεσμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης

  • με ψιλοκομμένα κερασάκια μαρασκίνο σε όλη την κρέμα και όχι μόνο στο γαρνίρισμα

Παραλλαγή Β:

  • 1 μεγάλη κουταλιά κακάο στην κρέμα

  • με ή χωρίς αμύγδαλα, κερασάκια κ.λ.π.

  • γαρνίρισμα τρούφα

     

 

 

Κέικ σοκολάτας

Υλικά:

  • 8 αβγά χωριστά

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 250 γραμ. σοκολάτα γάλακτος Lacta (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί.

  • Κάνουμε μαρέγκα τα ασπράδια.

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι σιγά-σιγά και τη μαρέγκα.

  • Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (στρογγυλό).

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο και το ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

     

Κέικ με σιρόπι κακάο

Υλικά (για το σιρόπι):

  • 1 βιτάμ

  • 1 ποτήρι νερό

  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη

  • 10 κουταλιές κακάο

Υλικά (για το extra σιρόπι):

  • ½ βιτάμ

  • ½ ποτήρι νερό

  • 1,25 ποτήρια ζάχαρη

  • 5 κουταλιές κακάο

Υλικά (για το κέικ):

  • 5 αβγά

  • 1,5 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 μπέικιν πάουντερ

  • 4 βανίλιες

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε το "σιρόπι" ως εξής: Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν λείο σιρόπι σοκολάτας.

  • Κρατάμε 1 ποτήρι του νερού "σιρόπι" στην άκρη και αφήνουμε να κρυώσει.

  • Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το "extra σιρόπι". Προσθέτουμε σ'αυτό το ποτήρι με το "σιρόπι" που έχουμε κρατήσει και αφήνουμε να κρυώσει χωριστά από το "σιρόπι".

  • Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά μέχρι ν'αφρατέψουν και προσθέτουμε το μπέικιν και τις βανίλιες.

  • Τέλος, προσθέτουμε ανακατεύοντας εναλλάξ λίγο αλεύρι - λίγο "σιρόπι" (το σιρόπι ΠΡΕΠΕΙ να είναι χλιαρό αλλιώς θα «ψηθεί» το αβγό και η συνταγή θα έχει ήδη αποτύχει...).

  • Βάζουμε το κέικ σε βουτυρωμένο ταψάκι και το ψήνουμε 25 με 30 λεπτά.

  • Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο, το κόβουμε σε τετράγωνα-μερίδες και το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ στο ταψί με το "extra σιρόπι" προσέχοντας να πάει παντού και ειδικά ανάμεσα στα κοψίματα.

Καλή επιτυχία!

 

 

Κέικ σοκολάτα βανίλια με σταφίδες

Υλικά:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (baking powder)

  • 250 γραμμάρια βιτάμ

  • 1½ – 2 κούπες ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)

  • 5 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

  • τριμμένη φλούδα ενός μέτριου πορτοκαλιού

  • χυμό ενός μέτριου πορτοκαλιού

  • 2- 3 βανίλιες

  • λίγο αλάτι

  • λίγη κανέλα

  • 200 γραμμ. σταφίδες

  • 3-4 κουταλιές σούπας γάλα

  • 2-3 κουταλάκια κακάο

Εκτέλεση:

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

  • Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.

  • Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό και χτυπάμε για λίγο ακόμη στο μίξερ.

  • Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με ένα χτυπητήρι, ή κάτι τέτοιο, και όχι με το μίξερ. Προσθέτουμε και το γάλα.

  • Χτυπάμε τα ασπράδια με 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε μαρέγκα και προσθέτουμε στο μείγμα. Αλευρώνουμε, με ένα κουταλάκι αλεύρι, τις σταφίδες και τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και προθέτουμε σ’ αυτό το κακάο.

  • Αδειάζουμε τα μείγματα στη φόρμα (άσπρη ζύμη, καφέ ζύμη, άσπρη ζύμη) και το ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 –250 βαθμούς και στους 200 για άλλα 30 –45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα όταν μισοκρυώσει.

Στο κέικ, εκτός από σταφίδες, μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι, τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα κτλ. και φυσικά αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το κακάο. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και λαδόκολλα γιατί διαφορετικά το μισό κέικ θα γίνει ένα με τον πάτο της φόρμας.

Προσοχή: Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον ½ ώρα. Το κέικ, όπως και τα μπισκότα διατηρείται πολύ καλά σε μεταλλικό κουτί. Αν δεν έχετε, μπορείτε απλά να το σκεπάσετε με τη φόρμα. Αυτό κάνω και εγώ και το κέικ μένει μαλακό μέχρι το τέλος. Καλά αυτό δεν έρχεται και σε πολλές ημέρες για να λέμε την αλήθεια.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL