Τίτλοι Ειδήσεων

 

Χρήσιμα
Τα εμβολιαστικά κέντρα στην Κορινθία για τη νέα γρίπη PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 11 Δεκέμβριος 2009 06:26

Ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η πανδημία της νέας γρίπης βρίσκεται στην κορύφωσή της και ότι χρειάζεται να εμβολιαστούμε για να προφυλαχτούμε από αυτή, εξέδωσε η Επιτροπή Πανδημίας του Νοσοκομείου Κορίνθου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει ποια είναι και που βρίσκονται τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλο το νομό.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης στη χώρα μας.  Γι΄ αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα Εμβολιαστικά Κέντρα που λειτουργούν στο Νομό μας:

Περισσότερα...
 
Οι χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης προδιαθέτουν για αυτοκτονία PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Δεκέμβριος 2009 06:44

Οι χαμηλές τιμές ολικής χοληστερόλης προδιαθέτουν για αυτοκτονία και επιθετικότητα, σύμφωνα με στοιχεία διεθνών ερευνών στα οποία αναφέρθηκαν ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Δουζένης και ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ίδιο Πανεπιστήμιο Βασίλης Κονταξάκης σε ανακοινώσεις τους στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα για τη σχέση της στάθμης της χοληστερόλης με την αυτοκτονικότητα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια από Σκανδιναβούς ερευνητές οι οποίοι προσπάθησαν να μειώσουν στο γενικό πληθυσμό την χοληστερίνη για να ελαττώσουν τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα με τη χορήγηση αντιλιπιδιαμικών.

«Πράγματι μειώθηκαν οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αλλά ,προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, ο γενικός δείκτης θνησιμότητας δεν μειώθηκε. Ψάχνοντας λοιπόν βρήκαν ότι είχαν αυξηθεί οι δείκτες θνησιμότητας από αυτοκτονίες και γενικά από βίαιες συμπεριφορές και αυτό άρχισε να τους προβληματίζει. Γίνανε πολλές μελέτες και φαίνεται ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η χαμηλή στάθμη χοληστερόλης σχετίζεται με τις αυτοκτονίες χωρίς όμως να έχει ακόμη εξηγηθεί πως λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κονταξάκης.

Ο κ. Δουζένης από τη πλευρά του επισήμανε ότι έχει βρεθεί πως η χαμηλή χοληστερόλη προδιαθέτει για αυτοκτονική διάθεση και για επιθετικότητα σύμφωνα με στοιχεία από διεθνείς έρευνες . «Αυτό το εύρημα δεν έχει καταφέρει να εξηγηθεί ακόμη αλλά , είναι επιβεβαιωμένο από πολλές εργασίες ότι η χαμηλή χοληστερόλη αυξάνει την αυτοκτονικότητα Πολλές φορές το επιδιώκουμε και εμείς σαν ψυχίατροι και πολλές φορές το βλέπουμε σε ανθρώπους που παίρνουν αντιλιπιδαιμικά φάρμακα να εμφανίζουν χαμηλή διάθεση, να κάνουν αρνητικές σκέψεις. Αυτό είναι κάτι για το οποίο και οι παθολόγοι και εμείς οι ψυχίατροι να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι ώστε να το αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε ο κ. Δουζένης.

Ο κ. Κονταξάκης επισήμανε ότι βιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχέση της σεροτονίνης με την αυτοκτονικότητα. Όπως εξήγησε η σεροτονίνη είναι μια βιογενής αμίνη του εγκεφάλου η οποία ρυθμίζει τα συναισθήματα, την παρορμητικότητα, την επιθετικότητα κλπ σε συνδυασμό με άλλες ουσίες και φαίνεται ότι άτομα που έχουν χαμηλή στάθμη των μεταβολιτών της σεροτονίνης είναι πιο ευάλωτα στην επιθετικότητα και την αυτοκτονικότητα. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν βρεθεί ορισμένα γονίδια τα οποία εμπλέκονται σε αυτές τις παρορμητικές επιθετικές συμπεριφορές που αφορούν κυρίως τη σεροτονίνη. «Η βιοτεχνολογία με πολύ φιλόδοξα σχέδια αποσκοπεί να τροποποιήσει αυτά τα γονίδια αλλάζοντας και τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων . Αυτά είναι σημαντικά καινούργια βήματα» τόνισε ο κ. Κονταξάκης.

Η Ελλάδα πρώτη μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες αυτοκτονίες

Οι αυτοκτονίες είναι ένα σύνθετο μείζον βιοψυχοκοινωνικό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ ανησυχητικό είναι ότι παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση μεταξύ των νέων γεγονός που οδήγησε την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των αυτοκτονιών με διαφόρων τύπων προληπτικές παρεμβάσεις .

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες του κόσμου και της Ευρώπης στις αυτοκτονίες με δείκτη αυτοκτονιών 4-5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στην Εσθονία και τη Λετονία είναι 70/100.000. Ο κ. Κονταξάκης εξηγώντας το χαμηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα μας ανέφερε ως ένα αποτρεπτικό στοιχείο το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη στενοί οικογενειακοί και κοινωνικοί δεσμοί καθώς και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα όμως τόνισε : «Η Ελλάδα είναι η πρώτη όμως στα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αυτό κάτι δείχνει. Πώς κανείς χειρίζεται την επιθετικότητά του; Είτε ενδοβάλλοντάς την είτε προβάλλοντας την . Αν την ενδοβάλλει κανείς αυτοκτονεί, αν την προβάλλει κάνει μια βίαιη πράξη προς τους άλλους. Έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος οδηγεί ένα αυτοκίνητο μεθυσμένος με μεγάλη ταχύτητα αυτή είναι παραυτοκτονική συμπεριφορά γιατί πιθανότατα θα οδηγήσει στο θάνατο».

Εξηγώντας τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών στις Βόρειες χώρες ανάφερε ότι αυτό έχει σχέση με την αλλαγή του κοινωνικού στάτους, που έχει ως συνέπεια την αλλαγή ή μη λειτουργία των κοινωνικών δομών, οπότε και εμφανίζονται εκτροπές συμπεριφορών είτε προς τη βία είτε προς την αυτοκαταστροφή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απελπισία και η απαισιοδοξία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες σε ευάλωτα άτομα, τονίζοντας ότι η προδιάθεση και το στρες πυροδοτούν τις αυτοκτονίες.

Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας παρατηρούνται στα άτομα που έχουν ψυχικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρική Αθανάσιο Δουζένη, στα άτομα με διπολική διαταραχή τα ποσοστά αυτοκτονίας κυμαίνονται γύρω στα 20%, ενώ στους σχιζοφρενείς είναι 10-15%. Υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας που φτάνουν στο 18% παρατηρούνται και στους αλκοολικούς αλλά και στα άτομα που έχουν διαταραχές προσωπικότητας. Να σημειωθεί ότι οι απόπειρες αυτοκτονίας παγκοσμίως είναι 10πλάσιες από τους θανάτους από αυτοκτονία.

ΑΠΕ

 
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2009 14:11

 

Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από την πρώτη διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του AIDS και η εξάπλωση της νόσου που έχει προκαλέσει το θάνατο 25 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Περισσότερα...
 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 20 Νοέμβριος 2009 13:32

 

Κορμός σοκολάτας........

.Υλικά:

  • ½ βιτάμ σοφτ

  • 1 πακέτο πτι μπέρ Παπαδοπούλου

  • 3 κουτ. σούπας κακάο

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

Εκτέλεση:

  • Ανακατεύουμε το βιτάμ με το ζαχαρούχο μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το κακάο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

  • Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε στο υπόλοιπο υλικό. Ανακατεύουμε καλά.

  • Ρίχνουμε όλο το υλικό σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τυλίγουμε σε σχήμα ρολού και το τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσει για περίπου 3 ώρες.

Σερβίρεται κρύο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

 

 

Εύκολο γλυκάκι ψυγείου

Υλικά:

  • 1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ

  • 1 φρέσκια κρέμα για σαντιγί μεγάλο μέγεθος (στο πράσινο χάρτινο κουτί με ένα κορνέ ζωγραφισμένο- μου είπαν ότι λέγεται και "φυτική")

  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο

  • 1 κούπα φρέσκο γάλα

  • 1 βανίλια ή λίγο λικέρ

  • μια χούφτα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα

Εκτέλεση:
Δεν θέλει και πολύ φαντασία...

  • Χτυπάμε στο μούλτι το ζαχαρούχο γάλα με την κρέμα για σαντιγί και προσθέτουμε τη βανίλια ή το λικέρ για άρωμα.

  • Στρώνουμε στο ταψάκι μας (κατά προτίμηση ορθογώνιο) μια σειρά μπισκότα αφού τα έχουμε βουτήξει ελαφρώς στο γάλα.

  • Κατόπιν βάζουμε μια στρώση από την κρέμα.

  • Συνεχίζουμε το ίδιο (μπισκότα-κρέμα) και τελειώνουμε με την κρέμα. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα ή φιστίκια.

Αυτή την εκδοχή δοκίμασα εγώ στο σπίτι. Σκέφτομαι όμως και τις εξής παραλλαγές:
Παραλλαγή Α:

  • χοντροαλεσμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης

  • με ψιλοκομμένα κερασάκια μαρασκίνο σε όλη την κρέμα και όχι μόνο στο γαρνίρισμα

Παραλλαγή Β:

  • 1 μεγάλη κουταλιά κακάο στην κρέμα

  • με ή χωρίς αμύγδαλα, κερασάκια κ.λ.π.

  • γαρνίρισμα τρούφα

     

 

 

Κέικ σοκολάτας

Υλικά:

  • 8 αβγά χωριστά

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 250 γραμ. σοκολάτα γάλακτος Lacta (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 1 βούτυρο

Εκτέλεση:

  • Λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί.

  • Κάνουμε μαρέγκα τα ασπράδια.

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι σιγά-σιγά και τη μαρέγκα.

  • Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (στρογγυλό).

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο και το ψήνουμε στους 220 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.

     

Κέικ με σιρόπι κακάο

Υλικά (για το σιρόπι):

  • 1 βιτάμ

  • 1 ποτήρι νερό

  • 2,5 ποτήρια ζάχαρη

  • 10 κουταλιές κακάο

Υλικά (για το extra σιρόπι):

  • ½ βιτάμ

  • ½ ποτήρι νερό

  • 1,25 ποτήρια ζάχαρη

  • 5 κουταλιές κακάο

Υλικά (για το κέικ):

  • 5 αβγά

  • 1,5 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 μπέικιν πάουντερ

  • 4 βανίλιες

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε το "σιρόπι" ως εξής: Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν λείο σιρόπι σοκολάτας.

  • Κρατάμε 1 ποτήρι του νερού "σιρόπι" στην άκρη και αφήνουμε να κρυώσει.

  • Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και το "extra σιρόπι". Προσθέτουμε σ'αυτό το ποτήρι με το "σιρόπι" που έχουμε κρατήσει και αφήνουμε να κρυώσει χωριστά από το "σιρόπι".

  • Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά μέχρι ν'αφρατέψουν και προσθέτουμε το μπέικιν και τις βανίλιες.

  • Τέλος, προσθέτουμε ανακατεύοντας εναλλάξ λίγο αλεύρι - λίγο "σιρόπι" (το σιρόπι ΠΡΕΠΕΙ να είναι χλιαρό αλλιώς θα «ψηθεί» το αβγό και η συνταγή θα έχει ήδη αποτύχει...).

  • Βάζουμε το κέικ σε βουτυρωμένο ταψάκι και το ψήνουμε 25 με 30 λεπτά.

  • Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο, το κόβουμε σε τετράγωνα-μερίδες και το σιροπιάζουμε ΑΜΕΣΩΣ στο ταψί με το "extra σιρόπι" προσέχοντας να πάει παντού και ειδικά ανάμεσα στα κοψίματα.

Καλή επιτυχία!

 

 

Κέικ σοκολάτα βανίλια με σταφίδες

Υλικά:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (baking powder)

  • 250 γραμμάρια βιτάμ

  • 1½ – 2 κούπες ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)

  • 5 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

  • τριμμένη φλούδα ενός μέτριου πορτοκαλιού

  • χυμό ενός μέτριου πορτοκαλιού

  • 2- 3 βανίλιες

  • λίγο αλάτι

  • λίγη κανέλα

  • 200 γραμμ. σταφίδες

  • 3-4 κουταλιές σούπας γάλα

  • 2-3 κουταλάκια κακάο

Εκτέλεση:

  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

  • Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.

  • Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό και χτυπάμε για λίγο ακόμη στο μίξερ.

  • Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με ένα χτυπητήρι, ή κάτι τέτοιο, και όχι με το μίξερ. Προσθέτουμε και το γάλα.

  • Χτυπάμε τα ασπράδια με 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε μαρέγκα και προσθέτουμε στο μείγμα. Αλευρώνουμε, με ένα κουταλάκι αλεύρι, τις σταφίδες και τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και προθέτουμε σ’ αυτό το κακάο.

  • Αδειάζουμε τα μείγματα στη φόρμα (άσπρη ζύμη, καφέ ζύμη, άσπρη ζύμη) και το ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 –250 βαθμούς και στους 200 για άλλα 30 –45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα όταν μισοκρυώσει.

Στο κέικ, εκτός από σταφίδες, μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι, τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα κτλ. και φυσικά αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το κακάο. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και λαδόκολλα γιατί διαφορετικά το μισό κέικ θα γίνει ένα με τον πάτο της φόρμας.

Προσοχή: Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον ½ ώρα. Το κέικ, όπως και τα μπισκότα διατηρείται πολύ καλά σε μεταλλικό κουτί. Αν δεν έχετε, μπορείτε απλά να το σκεπάσετε με τη φόρμα. Αυτό κάνω και εγώ και το κέικ μένει μαλακό μέχρι το τέλος. Καλά αυτό δεν έρχεται και σε πολλές ημέρες για να λέμε την αλήθεια.

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 31 32 33 Επόμενο > Τέλος >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL