Τίτλοι Ειδήσεων

 

ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ PDF Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 28 Ιούλιος 2010 17:18

alt Οι τρεις κύριοι αρχαιολογικοί χώροι της Κορινθίας, Αρχαία Κόρινθος, Σικυών, Αρχαία Νεμέα, άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010. Σ’ αυτούς πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες εκδηλώσεις Κλασικής Μουσικής υπό το φώς της Πανσελήνου.
Συγκεκριμένα στην Αρχαία Κόρινθο, μπροστά στο Ναό της Οκταβίας, στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, φιλοξενήθηκε το Αυστριακό συγκρότημα Attersee Trio σε συνθέσεις των Joaquin Turina, Ludwig van Beethoven και Felix Mendelsohn – Bartholdy. Το νέο μουσικό τρίο μέσα από βαθιές και πλούσιες ερμηνείες προσέφερε φυσική μουσικότητα και συγχρόνως μεγαλοπρέπεια.
Το φώς της ολόγιομης Σελήνης, η μοναδική Μουσική, οι κίονες του Ναού της Οκταβίας, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο σύνολο, όπου όλοι μας νιώσαμε ότι ο καθένας μας ήταν μέρος της συνολικής ομορφιάς.
Ακούστηκε θεσπέσια μουσική, αντάξια του σεπτού και ιερού χώρου που βρεθήκαμε.
Σ’ ένα περιβάλλον μαγευτικό όπου αναδύεται όλο το ιστορικό φορτίο του παρελθόντος, όπου ανακαλούνται μνήμες ανθρώπων και γεγονότα, όπου προβάλλονται ομορφιά και άνθρωποι, πεντακόσιοι περίπου ακροατές ζήσαμε μια από τις ωραιότερες βραδιές του καλοκαιριού. Είναι το ίδιο περιβάλλον της Κορινθιακής γης το οποίο μεταμόρφωσε την αναζήτηση σε δημιουργία, την έμπνευση σε τέχνη, το άνοιγμα του νου σε Αλήθεια.
Στο χώρο έμπροσθεν του Ναού της Οκταβίας έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια παράδοση επιτυχημένων εκδηλώσεων. Αυτές εντάσσονται στην Πολιτική που κάνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας και το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της, για προβολή και ένταξη των χώρων στην κοινωνία και στα κοινωνικά δρώμενα, δημιουργώντας αντίστοιχους πολιτιστικούς θεσμούς.
Η ιερότητα του χώρου, τα ερειπώδη μνημεία - άριστο σκηνικό - το σιωπηλό και φιλικό άγγιγμα της ολόγιομης Σελήνης προδικάζουν τη μέθεξη και συμμετοχή του κάθε ακροατή.
Η εκδήλωση της Πανσελήνου του Ιουλίου ετέθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού. Τη διοργάνωση επιμελήθηκε η ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας με το Λυσίππειο Πνευματικό Κέντρο της. Στη Σικυώνα και στην Αρχαία Νεμέα υπήρξε συμμετοχή και των Δήμων.
Όλες οι συναυλίες υποστηρίχτηκαν από την Αυστριακή Πρεσβεία στην Ελλάδα. Μοναδικός χορηγός, όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια, είναι το Club Hotel Casino Loutraki.
Αντίστοιχες συναυλίες Κλασικής Μουσικής θα πραγματοποιηθούν, στους ίδιους αρχαιολογικούς χώρους στις 24 Αυγούστου, υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.


Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Κορινθίων